Хулиганима нико не може стати у крај

Душан Репија
Хулиганима нико не може стати у крај

Сарајево - Четири лица су ухапшена послије обрачуна навијача Жељезничара и Сарајева, који се десио јуче ујутру испред стадиона "Асим Ферхатовић - Хасе", а полиција је због правовремене интервенције спријечила веће нереде.

Ухапшени навијачи Жељезничара дошли су испред највећег стадиона у БиХ са намјером да се обрачунају са припадницима Сарајева, који су се спремали за полазак на гостовање у Градишку, гдје је играо њихов клуб.

- Полицијски службеници на лицу мјеста затекли су Ш. К, рођеног 1995. године, Ф. С, рођеног 1993. године, Х. С, (1996) и З. Е. (1996). Сви ухапшени су из Сарајева, а на паркингу је пронађено више дрвених палица и импровизованих металних палица. Навијачи су се разбјежали када су видјели полицију, а на једном возилу причињена је материјална штета - саопштено је из МУП-а Кантона Сарајево.

Ово је само један у низу инцидената који су, нажалост, постали устаљени колорит који прати фудбалске утакмице у БиХ. Прије петнаестак дана навијачи Зрињског и Вележа сијали су страх на улицама Мостара уочи првог меча ова два тима у осмини финала Купа БиХ, а прије 30 дана пресретнут је аутомобил у којем су се налазили најбољи судија у БиХ Огњен Ваљић и помоћници, када су се враћали из Широког Бријега послије дуела овог тима са Сарајевом. За сада непознате особе аутомобилима су покушале да згурају у провалију њихов аутомобил, а овај случај до данас није расвијетљен. Изгледа да ни угашени животи Ведрана Пуљића 2009. године у нередима навијача Широког Бријега и Сарајева, те убијеног навијача Жељезничара у просторијама Удружења навијача на "Грбавици" Мирзе Рашчића прошле године нису довољна опомена да стање у овој области буде поправљено. Сви заједно, почевши од државних органа, клубова, ФС БиХ, навијача, па и медија треба да крену у борбу против хулиганизма, јер спорт, али и друштво, очигледно губе битку са овом пошасти.

Забрана гостовања

Смиривању ситуације нису помогле ни одлуке ФС БиХ да забране навијачима одласке на гостујуће утакмице. Хулигани се све чешће обрачунавају ван стадиона, а санкције сносе клубови плаћајући не баш мале казне које одређује Дисциплинска комисија ФС БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана