Гвардиола против своје филозофије

Данијел Радујковић
Гвардиола против своје филозофије

Барселона - Да ли ће се Барселона пласирати у осмо, или Бајерн у 11 финале Лиге шампиона биће много јасније након првог полуфиналног меча ове двије екипе који се игра вечерас на “Камп ноу” од 20.45 часова.

Ослабљени неиграњем кључних играча, али са Пепом Гвардиолом на клупи који најбоље познаје Барселону, фудбалери Бајерна покушаће да ураде оно што нико није ове сезоне, да савладају Барселону на њиховом стадиону. Не само ове сезоне, Каталонци нису изгубили посљедња 32 меча кући у елитном такмичењу (од тога су побиједили 25 пута), а посљедња екипа којој је то пошло за руком је управо Бајерн и то 2013. године када је славио са великих 3:0. Тада су “баварци” славили укупним резултатом 7:0 што би могао бити мотив више за Лионела Месија и друштво који могу да се ослоне на другу статистику, а она каже да су прошли у 13 од 18 дуела са њемачким тимовима.

- Биће то посебан датум за све навијаче Барселоне, али и за мене и све моје играче. Бајерн има најбољег тренера на свијету. Гвардиола је најбољи јер је освајао трофеје нападачким фудбалом, спреман је на прилагођавање у другој држави. Он је мој пријатељ, а пријатељи су увијек најбољи - казао је тренер Барселоне Луис Енрике.

Биће ово дуел двије од три најефикасније екипе овосезонске Лиге шампиона. Укупно су постигли чак 53 поготка на 20 мечева колико су играли ове сезоне. Не размишљају превише о одбрани, много шутирају ка голу противника и стога треба очекивати ефикасан меч. Обје екипе воле да дуго држе лопту у свом посједу и ко преузме примат у том сегменту игре вјероватно ће доћи до позитивног резултата. Бајерн је ове сезоне био осакаћен повредама кључних играча, а на овом мечу сигурно неће играти Давид Алаба (кољено), Холгер Бадштубер (бедро) и Арјен Робен (лист). Роберт Левандовски је недавно поломио вилицу, али ће играти са заштитном маском. Френк Рибери има проблема са скочним зглобом и вјероватно ни он неће играти. Оно што је добро за Бајерн је да су се вратили штопери Мехди Бенатија и Хави Мартинез. Чини се да највећа снага Бајерна сједи на клупи. Пеп Гвардиола је човјек који вјероватно најбоље познаје играче Барселоне од свих осталих тренера јер их је водио четири године. Он је направио стил игре који сада форсирају и зна све њихове мане. Са њима је освојио 14 трофеја, а између осталог три првенства и двије Лиге шампиона. Такође, “баварци” у својим редовима имају неколико Шпанаца који су доста пута играли против Барселоне, а ту предњачи Чаби Алонсо који је 20 пута излазио на мегдан каталонском диву.

- Знамо да је Барселона један од најјачих тимова на свијету, али имам апсолутно повјерење у свој тим. Знамо њихов потенцијал, морамо да покријемо Месија, наравно то је лакше рећи него урадити, али тренер га зна боље него ико. Постоји притисак, али ми смо Бајерн. Никада се нећемо крити - истакао је нападач Бајерна Томас Милер.

 

Твитерашки обрачун

За додатно наелектрисање атмосфере уочи првог полуфиналног меча Лиге шампион између Барселоне и Бајерна побринуле су се особе које су задужене за одржавање њихових друштвених мрежа. Тако се водио жестоки “рат” између ова два тима на “Твитеру”. Све је кренуло када се на Бајерновом налогу појавио видео с вјештинама Тијага Алкантере са поруком: “Веселимо се играти с вама, Барселона. Јесте ли спремни за дио овога?” Убрзо је дошао одговор у виду видео с вјештинама Лионела Месија и Нејмара, а порука је била: “Само дођите. Наши играчи то такође могу.” Након тога услиједило је хваљење колико је ко трофеја освојио, а све је завршило клиповима славља.

Нојер: Показаћу Месију

Голман Бајерна Мануел Нојер пун је самопоуздања пред полуфинални меч Лиге шампиона са Барселоном.

- Према Месију гајим огромно поштовање због свега што је током каријере урадио. Он је фантастичан играч. Међутим, од круцијалне важности је да покажем ауторитет када се сретнемо на терену. Показаћу му ко је газда. Исто сам урадио и на финалу Свјетског првенства и испало је јако добро. Од виталног значаја је да уз поштовање стекнемо и доминацију на терену - рекао је Нојер.

Занимљивости

- Бајерн је побиједио на три од пет сусрета са Барселоном на “Кам ноу”

- Пеп Гвардиола био је тренер Барселоне када су једини пут прошли Бајерн и то у сезони 2008/09

- Луис Енрике је играо за Барселону када су изгубили са 0:1 од Бајерна у сезони 1998/99

- Барселона је побиједила свих пет утакмица ове сезоне на “Камп ноу”

- Каталонци играју седмо полуфинале Лиге шампиона у посљедњих осам сезона

- Бајерн прошао пет од седам полуфинала против шпанских екипа, али су прошле године испали од Реал Мадрида (0:5)

- У посљедње три утакмице у гостима Бајерн је једном ремизирао и изгубио два пута

- Луис Енрике и Гвардиола били саиграчи у Барселони од 1996. до 2001. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана