Гвардиола мора да нађе кључ за Порто

Приредио: Душан Репија
Гвардиола мора да нађе кључ за Порто

Минхен/Барселона - Пеп Гвардиола доведен је у Бајерн да би наставио тамо гдје је стао Јуп Хајнкес, али до сада није успио да направи искорак у Лиги шампиона.

Вечерас ће имати можда и посљедњу прилику, али му неће бити нимало лако пошто Порто на “Алијанц арену” доноси два гола предности из првог четвртфиналног меча (3:1). Бајерн је већ трећу годину суверен у Бундеслиги, али управу клуба не задовољава доминација у Њемачкој. Желе што прије да се попну на кров Европе, гдје су посљедњи пут били 2013. године у Хајнкесовој опроштајној сезони. Прошле године зауставио их је Реал Мадрид у полуфиналу, па је вечерашња утакмица меч истине за Баварце и Гвардиолу, који хтио то признати или не осјећа велики притисак. У првом дуелу на “Драгау” његова екипа изгледала је као разбијена војска, додуше без петорице стандардних првотимаца. Због тога је послом платио и дугогодишњи доктор екипе Ханс Вилхелм Милер Волфарт, који је поднио оставку због непремостивог размимоилажења у ставовима са Гвардиолом. У међувремену су се опоравили Франк Рибери и Бастијан Швајнштајгер, али је питање да ли ће Бајерн и са њима моћи да надокнади заостатак.

- Вјерујем у мој тим. Желимо да покажемо свијету колико можемо. Имамо минус, али чека нас 90 минута пред нашим навијачима, финале, које увјерен сам можемо да добијемо - оптимиста је Гвардиола.

Порто је одиграо одлично први дуел и да им је неко понудио овакав резултат пред реванш сигурно би прихватили без размишљања. Екипа Хулена Лопетегија одиграће дефанзивније него у првом мечу и из контранапада покушати да дође до гола, који би вјероватно значио и пролаз међу четири екипе, друштво у којем су посљедњи пут били 2004. године.

- Бајерн је и даље фаворит, можда мало мањи него уочи првог меча у којем смо показали да можемо да играмо с њима. Покушаћемо да поновимо притисак на њихове везне играче и да им не дозволимо да нам пријете у континуитету - рекао је стријелац трећег гола за Порто у првом мечу Џексон Мартинез.

Барселона је већи дио посла обавила у првом мечу против ПСЖ-а, а вечерас ће покушати само да овјери тријумф из Париза од 3:1. Биће им теже, пошто се у екипу “светаца” враћа Златан Ибрахимовић, увијек силно мотивисан на “Камп ноу”.

Историја

- Бајерн у четири покушаја није надокнадио минус од два гола из првог меча

- Порто не зна за пораз ове сезоне, а славили су на три од пет гостовања

- Порто само једном од седам пута испустио предност од два гола у реваншу

- Барселона изгубила једну од посљедњих 31 утакмице на домаћем терену у UEFA такмичењима

- ПСЖ три пута изгубио први меч код куће и никада није прошао даљ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана