Гдје је Ђоковићева граница?

Б92
Гдје је Ђоковићева граница?

Новак Ђоковић иза себе има савршен старт 2015, освојен Грен слем и прва три Мастерса, а с обзиром на начин на који побјеђује, питање је гдје је његова граница?

Стручњаци почињу да прогнозирају да ли Ђоковић може да достигне рекорд Рода Лејвера из 1969. године са сва четири Грен слема, или постане први тенисер у историји који је освојио више од пет Мастерса у једној сезони.

Многи чак спекулишу да ли је немогуће да сезону заврши са трофејима са свих 13 највећих турнира, те рекорду по проценту добијених мечева, који држи Џон Мекинро са 86,47% (82-3) из 1984. године.

“Ђоковић није био непобједив ове сезоне, само се тако чини јер га нико није савладао на највећим турнирима. Послије побједе у Монте Карлу, није ни чудо што су га питали да је постоји могућност да освоји свих 13 великих турнира, на шта је он одговорио: “Сад сте ми дали идеју”. Рафаел Надал сматра да је невјероватно тешко, али могуће. Доминира већ половину некалендарске године, од освајања Париза и завршног турнира јесенас, па сада може да успостави “Новаков слем”, а на осталима је да покушају да га зауставе”, истакао је Карл Биалик, са блога FiveThirtyEight, који делује у оквиру ESPN групације.

Док је реално очекивати да надмаши помjенути Мекинроов рекорд, јер тренутно има скор 30-2, што је 93,8%, па га од његовог обарања дијели 25 узастопних побједа, практично ће бити немогуће да надмаши Рода Лејвера, који је раније поменуте 1969. године освојио 18 титула, јер Новак поред тренутне четири, може да освоји још “само” 11, као ни рекорд Гиљерма Виласа из 1977. године са 134 побједе. Вилас је те године играо на чак 31 турниру, освојивши 16, док ће Новак одиграти тек нешто више од половине тога.

“Шта још можемо рећи о невjероватној Ђоковићевој сезони? То је можда и реторичко питање, с обзиром на невjероватне бројеве које остварује. Питање је само који ће нови рекорд Опен ере слиједећи оборити”, истиче уредник тениске рубрике ESPN-а Мет Вилански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана