Фурија дужник, Новицки опасан

Приредио: Душан Репија
Фурија дужник, Новицки опасан

Берлин - Мјесец и по напорних припрема и десет контролних утакмица је иза кошаркаша Србије, а сада слиједи оно право. Утакмицом против Шпаније у суботу (18 часова), а затим у недјељу против једног од домаћина Евробаскета Њемачке (15), "орлови" крећу ка главном циљу - финалу и визи за Рио де Жанеиро.

Група Б далеко је најјача од све четири, распоред такође не иде на руку селектору Александру Ђорђевићу, али легенда српске кошарке вјерује да су његови момци способни да се издигну изнад свега и већ на старту покажу да су међу фаворитима за највиши пласман.

- Мислим да нас од свих репрезентација чека најтежи почетак, међутим, због мира и сталожености је то добро и идемо ка осталим утакмицама - рекао је Ђорђевић.

Шпанци без Марка Гасола, Сержа Ибаке, Алекса Абринеса, Хуана Карлоса Навара, Хозеа Калдерона и Рикија Рубина нису екипа која је до Свјетског првенства прошле године била апсолутни владар европске кошарке, али у својим редовима и даље има играче спремне да оду до самог краја.

- Јесте да су подмладили екипу, али су сада као рањени лав, који је веома опасан. Имају велики понос, знају своје квалитете. Можда су атлетски изгубили одласцима неких играча, али су доласком нових нестварно много добили у нападу. Шпанци су означили једну епоху, посљедњу деценију кошарке у којој су доминирали, освајали медаље. Заслужују максимално поштовање, јер имају свјетске звијезде, NBA играче. Ипак, чинимо грешку, јер би мање требало да причамо о њима. У меч би требало да уђемо без страха. Они су нам велики дужници - подсјетио је Ђорђевић на неколико непријатних пораза у посљедњих десетак година.

Ни Србија није у најјачем саставу захваљујући некадашњем Ђорђевићевом ривалу на паркету, а данас функционеру у тиму "фурије" Хорхеу Гарбахоси. Наиме, он је за вријеме играчке каријере рекао да му нико не може забранити да наступа за Шпанију. Баш тада су NBA клубови унијели клаузулу о могућој забрани играња играча под уговором у NBA за репрезентацију.

- Љут сам на Гарбахосу, питајте га шта сам му рекао. Он је кривац што ми ове године немамо једног играча. Клаузула NBA да могу забранити наступе играчима почела је са њим. Ви се тога не сећате, али он је рекао да не могу да му забране, играо је, па је NBA реаговао и тражио да се унесе сада позната клаузула, па смо овде без једног важног играча због његове грешке - рекао је Ђорђевић кроз осмијех алудирајући на изостанак Бобана Марјановића.

Никола Калинић био је право откровење прошлогодишњег Мундобаскета и један од кључних људи из сјенке на путу Србије до свјетског сребра. Послије сјајне сезоне у Црвеној звезди и преласка у Фенербахче, свјестан је шта се од њега очекује.

- Досадиле су ми приче колико можемо на овом првенству. Једва чекамо да почнемо да играмо, а терен ће показати колико можемо. Понављамо као папагаји, али имамо добру екипу, долазимо на првенство као друга екипа света, одмах иза САД. Очекивања су највећа, притиска има, али смо се ми већ навикли на њега. Могу само да кажем да ћемо дати све од себе и да једино тако можемо да дохватимо висок пласман - рекао је Калинић.

Свјестан је крилни кошаркаш ривалитета са првим противником, али упозорава да је то тек прва утакмица на првенству.

- Ривалитет постоји, поготово с наше стране. Видели смо прошле године да сви момци желе да их победе. Нису у најјачем саставу, као што су били на Олимпијским играма и на Светском првенству, међутим, ипак су за респект. Дугују нам много, а мотивације не недостаје. Сви желимо победу, али неће бити ништа страшно и ако изгубимо. У сваку утакмицу би требало да уђемо концентрисано и мотивисано - рекао је Калинић.

Послије отварања против Шпаније "орлове" би у недјељу бар на папиру требало да чека лакши посао пошто играју против домаћина Њемачке.

- Задатак свих нас је да после меча са Шпанијом хладне главе, без обзира на резултат, седнемо и анализирамо и припремимо се за следећег противника, који је овде домаћин и има опасног Дирка Новицког у тиму - опрезан је Ђорђевић.

Миротић упознао идола

Од Црногорца Николе Миротића Шпанци очекују много, поготово због одсуства неколицине досадашњих носилаца игре. Крилни центар Чикаго Булса спреман је да преузме улогу једног од лидера, али је прије почетка показао респект према једном од најбољих кошаркаша Европе икада Дирку Новицком. Он се заједно са Пау Гасолом и Новицким фотографисао и подијелио фотографију на друштвеним мрежама, уз поруку да се коначно сликао са идолом. Њих двојица наћи ће се на супротним странама терена у четвртак када се састају Шпанија и Њемачка.

 

Група А

Француска - Монпеље (Парк&Суитес Арена, капацитет 10.700), прво коло, субота: Пољска - БиХ (15), Израел - Русија (17.30), Француска - Финска (21). Друго коло, недјеља: Русија - Пољска (15), Финска - Израел (17.30), БиХ - Француска (21).

 

Група Б

Њемачка - Берлин (Мерцедес бенц арена, капацитет 14.500), прво коло, субота: Њемачка - Исланд (15), Шпанија - Србија (18), Италија - Турска (21). Друго коло, недјеља: Србија - Њемачка (15), Исланд - Италија (18), Турска - Шпанија (21).

 

Група Ц

Хрватска - Загреб (Арена, капацитет 16.500), прво коло, субота: Грузија - Холандија (15), Македонија - Грчка (18), Хрватска - Словенија (21). Друго коло, недјеља: Холандија - Македонија (15), Словенија - Грузија (18), Грчка - Хрватска (21).

 

Група Д

Летонија - Рига (Арена, капацитет 11.200), прво коло, субота: Чешка - Естонија (14.30), Белгија - Летонија (17.30), Литванија - Украјина (21). Друго коло, недјеља: Естонија - Белгија (14.30), Литванија - Летонија (17.30), Украјина - Чешка (20.30).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана