Фудбалског савеза Републике Српске предлаже 12, тренери 14 клубова

Душан Репија
Фудбалског савеза Републике Српске предлаже 12, тренери 14 клубова

Бањалука - На сједници Извршног одбора Фудбалског савеза Републике Српске данас ће бити разматран приједлог о смањењу Премијер лиге БиХ од сезоне 2016/17.

Према једном приједлогу, елитно такмичење прво би било смањено за два клуба, а од сезоне 2017/18. би било смањено за још два, тако да би тада бројало 12 клубова, док је други приједлог да лига одмах буде смањена за четири клуба. То је став и генералног секретара ФС РС Родољуба Петковића.

- Категорични смо да лига од сезоне 2016/17. броји 12 клубова. Коначну одлуку даће чланови Извршног одбора ФС РС, али још раније смо разматрали ово питање и мислим да неће бити изненађења, него да ћемо усвојити тај приједлог - рекао је Петковић.

У Фудбалском савезу ФБиХ такође су за смањење, али је њихов приједлог да оно буде постепено, прво на 14, па на 12 клубова. Какве год буду коначне одлуке, потпуно је извјесно да ће Премијер лига БиХ од сезоне 2016/17. бити са мање клубова. Када ентитетски савези доставе коначне приједлоге, Извршни одбори ФС БиХ предложиће коначно рјешење.

- Имали бисмо лакши посао када би се ентитетски савези усагласили, али уколико се то не деси, мораћемо да пресијечемо и коначни приједлог упутимо Скупштини на гласање - рекао је потпредсједник ФС БиХ Дарко Љубојевић.

Он је додао да је прерано причати о начину такмичења, евентуалном увођењу плеј-офа, увођењу трокружног система или слично.

- Не бих сад да прејудицирам, битно је прво да усвојимо број клубова, а тек онда пропозиције такмичења. То је у овом тренутку мање битно. Важно нам је да су сви за скраћење лиге која би, према мишљењу велике, већине требало да донесе квалитет више, као и све што иде уз то. Ту мислим на већу неизвјесност која доводи и публику на стадионе, а публика спонзоре и тако ланчано. Садашњи модел Премијер лиге дао је своје, квалитет фудбала у посљедњих неколико сезона стагнира, а свима је у интересу да га подигнемо на виши ниво - рекао је Љубојевић.

Мишљења тренера премијерлигашких клубова из Републике Српске о овом питању су подијељена. Кормилар Славије Драган Радовић не би имао ништа против да лига остане са 16 клубова, али је свјестан да је због финансија тренутно велика разлика у квалитету.

- Неколико клубова се издвојило и остали једноставно не могу да их прате. Смањење лиге је једно од рјешења за концентрацију квалитета, али мислим да би било боље да се лига смањи прво на 14, па онда на 12 клубова. Мислим да би оно могло донијети квалитет, претпостављам да би људи у клубовима и локалним срединама више улагали, јер сви желе да играју у елити - рекао је Радовић.

Шеф стручног штаба Радника Славко Петровић такође је за смањење лиге на 14 клубова.

- Било би ригорозно скратити на 12, јер би у том случају значило да у идућој сезони из елите испада шест клубова. Мислим да је много боље да лига буде смањена за два клуба, јер би клубови добили више времена за реорганизацију - рекао је Петровић.

Најугроженији клуб послије 16 одиграних кола је Младост из Велике Обарске, а њен тренер Славољуб Бубања сматра да би смањење лиге на 12 клубова било погубно и за клубове из Републике Српске.

- Иако нисам дуго у Младости, већ дуго пратим фудбалску ситуацију у БиХ. Оно што видим је да клубови из Српске грцају и да су из сезоне у сезону угроженији. Када би лига бројала 12 клубова, питање је колико би екипа било из Српске - рекао је Бубања.

У случају да Премијер лига буде одмах смањена на 12 имена, велики посао дочекаће челнике клубова.

- Свима треба дати шансу, односно вријеме да се прилагоде, тако да је, по мом мишљењу, боље рјешење да идемо са постепеним смањењем - рекао је стратег Борца Винко Мариновић.

Другачије мишљење од претходника има кормилар Дрине Драган Мићић.

- Мислим да је 16 клубова оптималан број и да људи у савезу треба да раде на побољшању терена и инфраструктуре, да не играмо више у блату и слично. Уколико лига буде смањена на 12 клубова, на добитку ће бити најбољи: Сарајево, Жељезничар, Широки Бријег и Зрињски, а сви остали ће бити у још подређенијем положају - рекао је Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана