Фудбалерке Бањалуке без помоћи града

Данијел Радујковић
Фудбалерке Бањалуке без помоћи града

Бањалука - Женски фудбалски клуб Бањалука је актуелни шампион Републике Српске и освајач Купа, као и јесењи шампион Премијер лиге БиХ, али није уврштен у другу категорију клубова који добијају новац из буџета града.

То тврди предсједник ЖФК Бањалука Зоран Алексић, који је казао да су у клубу дубоко разочарани односом града према фудбалеркама.

- Нисмо добили подршку сада када је клубу најпотребнија, јер имамо историјску шансу да будемо први женски фудбалски спортски колектив у историји РС који може изаћи на међународну сцену. Клуб ће упутити писмо Међународном комитету за женски фудбал при UEFA и обавијестити га да је Бањалука једини град у Европи који дискриминише женски фудбал, што ће им нанијети срамоту - казао је Алексић и додао да је управа клуба још прошле године упутила неколико писаних захтјева за састанак са градоначелником, али нису добили одговор.

Како је речено у Савјету за спорт Бањалуке, да би се ушло у прву категорију финансирања из градског буџета, клуб треба да постоји више од десет година. ЖФК Бањалука основана је 2011. године, тако да не испуњава критеријуме за ову категорију.

- Да би неки клуб ушао у прву категорију мора да постоји 40, а у другу десет година, што ЖФК Бањалука не испуњава. Међутим, фудбалерке су постизале запажене резултате протеклих година и град ће им сигурно некако помоћи - казао је Росић.

Градски фудбалски савез Бањалука предложио је Бањалуку за другу категорију и предао сву документацију, што нам је потврдио и предсједник савеза Дејан Травар. Ипак, то није било довољно да клуб буде предвиђен за добијање новца.

- Јасно се види да се само један премијерлигаш изоставља из суфинансирања од града. Упркос обећању које је градоначелник дао на пријему 2012. године, подршка не само да је изостала него се овај спорт и клуб, упркос шампионским титулама, дискриминише - рекао је Алексић.

Он је додао да је град прошле године клубу дао укупно 2.000 марака, иако се такмиче у највишем рангу такмичења.

Манифестација

Бањалука је прошлог петка одржала манифестацију "Жуто-плава ноћ црвене боје", гдје су се окупили сви пријатељи клуба. Били су ту представници Владе, фудбалских савеза БиХ и РС, али не и града.

- Апсурдно да се град Бањалука, чије име дјевојке носе у свом називу, није удостојио да присуствује једној заиста добро организованој манифестацији, промоцији спорта и успјеха бањалучких шампионки - казао је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана