Финале Купа РС: Слатки пораз Бијељинаца

Зоран Вајкић
Финале Купа РС: Слатки пораз Бијељинаца

ГРAДИШКA - Фудбалери Радника први пут су успјели да освоје Куп Републике Српске. У свом трећем финалу Бијељинци су стигли до трофеја, јер су у двије финалне утакмице против Козаре резултатски били успјешнији. Правило златног гола у гостима донијело им је по завршетку утакмице у Градишци радост, јер су Семберци у Градишци и поред пораза 1:2 у реванш мечу финала Купа постигли погодак за разлику од Козаре која то није успјела у првом мечу у Бијељини када је Радник славио са 1:0.

Екипа тренера Винка Мариновића добро је започела утакмицу и већ у другом минуту млади Горан Закарић је из другог покушаја успио да савлада голмана гостију, међутим, лопту са гол-линије главом је избацио штопер гостију Бошко Таковац. У 18. минуту, након што је јењавао почетни притисак домаћина, Радник је у првом озбиљнијем нападу стигао до најстроже казне. Искусни играч Козаре Ненад Студен срушио је у шеснаестерцу Дејана Павловића који је био у налету. Командант одбране гостију Бошко Таковац са пеналтика је послао лопту у десни угао гола домаћина. Од тог резултатског шока Козара се није успјела опоравити све до краја финиша првог полувремена и поготка Озрена Перића у 45. минуту који је на трибинама дочекан са великом радошћу. Међутим, главни судија Дино Сикирић из Приједора на асистенцију свог помоћника и суграђанина Зорана Грбића поништио је регуларан гол Козари наводно због офсајд позиције. Телевизијски снимак показује да су ова двојица арбитара драстично оштетила Козару.

У наставку меча послије силовитог шута Славише Ујића и сјајне одбране голмана Радника, Козара је стигла до изједначења у 61. минуту. Ненад Студен из слободног ударца са 20 метара послао је лопту у саме рашље гола Радника - 1:1. Трачак наде да Градишчани могу стићи до трофеја, до четвртог по реду, пробудио је голом у 90. минуту Озрен Перић. Нападач домаћих искористио је несмотреност одбране Радника и са неколико метара послао лопту у мрежу. У судијској надокнади времена Козара је имала још једну прилику, али се истакао голман гостију.

- То што су урадили ови млади момци је велики успјех. Пехар је сатисфакција за сав наш труд и зној који смо пролили током сезоне да бисмо дошли до трофеја. Радник има екипу чији је просјек 19 година и пред овом генерацијом је заиста свијетла будућност, под условом да наставе овако напорно да раде. Честитам и екипи Козаре и тренеру Винку Мариновићу, јер видим да смо нас двојица протагонисти младих играча на фудбалској сцени Републике Српске - истакао је тренер Радника Никола Бала.

У обје екипе током финалног меча у Градишци од 28 играча 16 је било до 21 године. Тренер Козаре Винко Мариновић у ватру је убацио чак осам младих играча. Иако је био тужан по завршетку меча, рекао је да није разочаран игром.

- Разочаран сам збирним резултатом, а не игром. Умало да постигнемо и трећи гол, али нисмо имали среће, јер је у последњим тренуцима меча голман Радника сјајно одбранио шут нашем најмлађем играчу, седамнаестогодишњем Огњену Петровићу. Радник је на вријеме постигао гол. Имао је психичку предност и то је успјешно искористио. Не бих желио да коментаришем судијске одлуке. Мислим да смо у обје утакмице показали више, али једноставно Куп је такав, пун изненађења и мени ниша друго не преостаје него да честитам својим момцима, али и екипи Радника - нагласио је Мариновић. 

Многобројни гости

У свечаној ложи стадиона Козаре у Градишци, која је била претијесна да прими све госте, био је и министар за породицу, омладину и спорт у Влади Републике Српске Проко Драгосављевић. У његовом друштву финални меч пратили су предсједник Фудбалског савеза Српске Миле Ковачевић, начелник општине Градишка Никола Крагуљ и други гости. 

Досадашњи побједници

1994: Козара (Градишка)     

1995: Борац (Бањалука

1996: Борац (Бањалука)

1997: Слога (Трн)

1998: Рудар (Угљевик)

1999: Рудар (Угљевик)

2000: Козара (Градишка)

2001: Козара (Градишка)

2002: Леотар (Требиње)

2003: Јединство (Брчко)

2004: Леотар (Требиње)

2005: Јединство (Брчко)

2006: Славија (Источно Сарајево)

2007: Модрича Максима (Модрича)

2008: Славија (Источно Сарајево)

2009: Борац (Бањалука)

2010: Радник (Бијељина)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана