Финале EURO2020 у Лондону

Б92
Финале EURO2020 у Лондону

Полуфинални мечеви и велико финале Европског првенства 2020. године биће одиграни на лондонском Вемблију, саопштено је на церемонији UEFA у Женеви.

Минхену, Риму, Санкт Петербургу и Баку припала је част да организују један меч четвртине финала, као и три меча групне фазе.

Преосталих осам градова који ће организовати по три утакмице групне фазе и по један дуел осмине финала су: Копенхаген, Амстердам, Даблин, Билбао, Будимпешта, Брисел, Букурешт и Глазгов.

Првенство Старог континента, симболично названог "Европа за Европу", за шест година поклапа се са обиљежавањем 60 година ЕП, па ће се завршница шампионата играти у 13 градова.

Фудбалски савез Србије најавио је да ће и наша земља поднијети кандидатуру за организацију неких мечева у оквиру тог првенства, али се, наравно, све завршило на томе.

Утакмице су биле подјељене у 13 пакета, од којих 12 обичних (3 меча у групној фази и један у елиминационој – у осмини или четвртфиналу), и специјални за обије утакмице полуфинала и финале.

Свака држава имала је право само на један стадион, на којем се игра комплетан један пакет мечева. Такође, свака држава имала је и право да пријави по двије кандидатуре, једну за обичан пакет и једну за специјални пакет (полуфинале и финале). Националне федерације имале су право да одаберу да ли ће за оба пакета кандидовати исти или различите градове.

У процес су могли да буду укључени постојећи стадиони и они чија ће градња почети најкасније 2016. године. Ако до тада не почну радови, UEFA задржава право да поново размотри доделу тог конкретног пакета.

Почетком године, донијети су и прописи везани за капацитете стадиона за поједине пакете. Домаћин завршне фазе (оба полуфинала и финале) мора да прима бар 70 хиљада гледалаца. Од 12 обичних пакета, она четири која ће уз групне мечеве добити и четвртфинале морају да примају бар 60.000, а оних осам у којима се игра осмина финала морају да примају бар 50 хиљада гледалаца.

Дозвољен је био изузетак за максимално двије понуде стадиона са минимално 30 хиљада мјеста за пакет три меча у групи и осмина финала.

Све европске селекције (UEFA тренутно има 54 чланице) иду у квалификације, што значи да никоме од домаћина није гарантовано учешће на ЕП.

На завршном турниру играће 24 екипе, подјељене у 6 група са по 4 члана. Уобичајена правила о одређивању шешира и извлачењу учесника жребом остају на снази. Уз њих утицај на жреб имаће и удаљеност, да би се обезбједило да у једној групи раздаљина између градова-домаћина буде максимално два сата авионом, у интересу навијача.

Максимално је могуће да у једној групи завршног турнира играју два домаћина, с тим што је гарантовано да ће сваки од организатора који се пласирају на првенство у својој земљи игра двије утакмице групне фазе.

За елиминациону фазу не постоје гаранције о игрању на свом терену.

Учесници турнира били би потпуно слободни у избору мјеста на којем организују свој тренинг камп (на обичним турнирима ЕП или СП морају да буду на тлу државе која организује турнир).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана