FIBA тражи нову регионалну лигу

Милан Зубовић
FIBA тражи нову регионалну лигу

Женева - Рат између FIBA и ULEB-а потпуно се распламсао, а Јадранска лига је прва жртва.

Свјетска кошаркашка федерација службено је забранила такмичење које води приватно подузеће “Сидро” у чијем склопу је Јадранска лига, а на чијем челу се налазе Радован Лорбек, Роман Лисац и Јосип Билић. Уједно је наложено националним савезима држава насталих на тлу бивше СФРЈ да у року од мјесец осмисле ново такмичење које би водили национални савези. Највећа разлика у односу на почетне године, када Јадранска лига лига такође није била призната, је одлука FIBA да ће суспендовати национални савез чији би клуб наставио такмичење у тој сличној лиги. Суспензија значи забрану наступа репрезентацији у свим такмичењима. То подразумијева да неће моћи да наступају на свим репрезентативним такмичењима која су под окриљем FIBA у будућности, не рачунајући европска првенства ове године у обје конкуренције.

- Текућа клупска регионална сезона завршиће се без посљедица по сениорску репрезентацију. Међутим, ако би наши клубови наставили да се такмиче у АБА лиги, непризнатој од FIBA, цех би платиле националне селекције забраном играња на наредним великим такмичењима под јурисдикцијом FIBA - изјавио је предсједник КС Србије Драган Ђилас.

Он је додао да FIBA не сматра АБА лигу саговорником, јер нису на вријеме извршили тражене промјене које је FIBA одмах тражила, нити доставили потребну документацију.

- Тражено да одмах донесемо одлуку о формирању нове регионалне лиге. Међутим, прихватили су мој предлог да је то немогуће у таквом временском цајтноту, да у Србији, примера ради, за неколико дана почиње полуфинална серија плеј-офа АБА лиге у којем учествују наши најбољи клубови... Искрено на тако нешто нисам могао да пристанем, јер немам ингеренције, нити је то начин да се тако ради. Неопходни су састанци највиших органа КСС, клубова... По свему судећи, одмах после Васкрса. Добили смо рок од 30 дана да се опет окупимо, али са предлогом организације нове АБА лиге - појаснио је Ђилас.

FIBA жели лигу у којој би учествовали клубови из бивше Југославије, али би она морала да изгледа много другачије од садашње АБА лиге. Према незваничним информацијама, само кошаркашки савез хрватске подржава компанију “Сидро” док су остали савези против тога.

- Ко има нешто против регионалне лиге није нормалан, али нико није задовољан начином на који је вођена ова лига у којој су национални савези били заобиђени. Регионална лига неће се угасити, јер се мора направити систем који ће задовољити амбиције клубова. На примјер, не можемо тражити од Игокее, која је уложила велики новац и створила квалитетан клуб, да игра против екипе из тузланске мјесне заједнице - изјавио је члан борда FIBA Мирсад Ђонлагић.

Потпредсједник КС БиХ Борис Спасојевић је истакао да није битно ко ће водити лигу док она клубовима из БиХ нуди проходност ка европским такмичењима те да треба да задржи квалитет који је имала до сада.

Само једно мјесто

Према новом приједлогу ULEB за клубове са ових простора планирано је само једно мјесто у Евролиги у којој би идуће сезоне играо само шампион регионалног такмичења, а не као што је до сада био план да то буду финалисти. Нови план је да Евролига има 16 чланова, а то су Барселона, Реал, Уникаха, Бајерн, Армани, ЦСКА, Макаби, Олимпијакос, Панатинаикос, Фенербахче, Ефес, док би специјалне позивнице добили Лаборал Кућа, Алба, Химки, Жалгирис и шампион АБА лиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана