Фетел тактиком одласка у бокс надмудрио Хамилтона

B92
Фетел тактиком одласка у бокс надмудрио Хамилтона

Возач Ферарија Себастијан Фетел побједио је данас, у првој трци овогодишњег шампиона Формуле 1, за Велику награду Аустралије у Мелбурну.

Нијемац је славио испред актуелног свјетског првака Луиса Хамилтона из Мерцедеса.

Фетел је други пут узастопно побједио на Алберт парку, а укупно трећи пут у каријери на тој стази резултатом сат, 29 минута, 33,283 секунди.

Фетел је побједио захваљујући доброј вожњи, али и доброј стр

Возач Ферарија Себастијан Фетел побједио је данас, у првој трци овогодишњег шампиона Формуле 1, за Велику награду Аустралије у Мелбурну.

Нијемац је славио испред актуелног свјетског првака Луиса Хамилтона из Мерцедеса.

Фетел је други пут узастопно побједио на Алберт парку, а укупно трећи пут у каријери на тој стази резултатом сат, 29 минута, 33,283 секунди.

Фетел је побједио захваљујући доброј вожњи, али и доброј стратегији, пошто је отишао у бокс на замјену гума док је виртуелно возило безбједности уведено на стазу. Он је из бокса изашао испред Хамилтона, задржао предност и остварио 48. побједу у каријери.

"Имали смо мало среће са тим Сејфти каром”, рекао је Хамилтон.

Треће мјесто заузео је Кими Раиконен из Ферарија, испред Данијела Рикарда из Ред Була и Фернанда Алонса из Мекларена. Возач Ред Була Макс Верстапен заузео је шесто мјесто, а седми је био Нико Хулкенберг из Реноа. Бодове су још освојили Валтери Ботас из Мерцедеса, Стофел Вандорн из Мекларена и возач Реноа Карлос Саинц.

"Успјели смо да приграбимо срећу која нам се указала. Ово је добар почетак и мотивација за предстојеће недјеље”, додао је.

Хамилтон је завршио са 5,036 секунди заостатка за Фетелом, а треће мјесто заузео је Кими Раиконен из Ферарија са заостатком од 6,309 секунди.

"Честитке Себу и Ферарију, данас су направили бољи посао. Имао сам сјајан ритам и успио сам да га притиснем на крају. Ово је изузетна стаза, али је тешко обилазити”, истакао је Хамилтон.

Као и прошле године и у првој трци овогодишњег шампионата виђена је велика борба четвороструких свјетских првака Хамилтона и Фетела, а данас је Фетел био успјешнији, возио је готово без грешке.

Хамилтон је добро стартовао, сачувао је прво мјесто испред Раиконена, који га је притискао и покушавао да га обиђе. Иза њих остали су Фетел, Магнусен, Верстапен и Грожан, док је Ботас остао на 15 мјесту.

На крају првог круга Хамилтон је стекао 1,2 секунде предности над Раиконеном, а у тим тенуцима најзанимљивија је била борба Верстапена са Магнусеном за четврто мјесто.

До осмог круга Хамилтон је стекао 2,1 секунду предности над Раиконеном, а Фетел је заостајао 1,4 секунде за клупским колегом.

Возач Вилијамса Сергеј Сироткин је у шестом кругу због квара завршио прву трку Формуле 1 у каријери, а затим је одустао и Маркус Ериксон. У 10. кругу Верстапен је изгубио контролу над болидом, окренуо се и излитео на кратко са стазе, па су га претекли Грожан, Рикардо и Хулкенберг, а он је пао на осмо мјесто.

Хамилтон је у међувремену стекао 2,8 секунди предности на првом мјесту. Возач екипе Торо Росо Пјер Гасли је затим одустао, пошто је избио дим из његовог болида.

У 19. кругу Кими Раиконен је отишао на замјену гума и на стазу је изашао испред Магнусена на треће мјесто, а после њега одмах је у бокс отишао и Хамилтон и на стазу се вратио испред Финца, а иза Фетела који није ишао на замјену гума.

Убрзо по изласку из бокса возач Хаса Магнусен морао је да одустане, а затим се исто догодило и са његовим клупским колегом Грожаном, који је остао поред стазе, па је у 29. кругу уведено виртуелно безбједносно возило. ;

То је најбоље искористио Фетел, отишао је на замјену гума и вратио се на стазу испред Хамилтона. Британац је путем радија питао да ли је он погрешио, да ли је требало да вози брже, а екипа му је одговорила да анализира ситуацију.

Убрзо је безбједносно возило изашло на стазу, пошто редари нису могли да уклоне болид Хаса, а Рикардо и Верстапен су били четврти и пети. Верстапен је морао да пропусти Алонса на пето мјесто, пошто га је недозвољено обишао док је "сејфти кар" био на стази. Трка је настављена у 32. кругу, а Фетел је водио испред актуелног свјетског првака.

Рикардо је покушао да претекне Раиконена на трећем месту, а бржи од свих био је водећи двојац Фетел и Хамилтон, који су били готово изједначени и водили су велику борбу за прво мјесто. У 47. кругу Британац је погрешио, на кратко изашао са стазе, па је Фетел отишао на 2,8 секунди предности.

Послије тога Хамилтон није могао ништа да уради и остао је други, Раиконен је одбио нападе Рикарда, па се и он попео на побједничко постоље на треће мјесто.

Наредна трка у шампионату на програму је 8. априла за Велику награду Бахреина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана