Европска фудбалска федерација разријешила све дилеме ако их је и било: Ковачевић смијењен у складу са Статутом

Синиша Котараш
Европска фудбалска федерација разријешила све дилеме ако их је и било: Ковачевић смијењен у складу са Статутом

САРАЈЕВО - Представници европске куће фудбала УЕФА потврдили су да су све смјене које су се недавно десиле у Фудбалском савезу РС, урађене у складу са Статутом, како ФС РС, тако и ФС БиХ.

 

Након овог, сада је и дефинитивно јасно да је да смјена Миле Ковачевића са чела ФС РС спроведена у складу са свим прописима и да више није под знаком питања. Представници УЕФА до оваквог закључка дошли су након конкретних и конструктивних састанака у Сарајеву које су одржали са предсједницима Правног комитета ФС БиХ, односно Правне комисије ФС Републике Српске.

- Оно што је за нас из ФС РС најважније, то је да је напокон и званично потврђено како није било никаквих процедуралних грешака у претходном периоду, на шта се досадашњи предсједник упорно позивао. Цјелокупна фудбалска јавност, не само у РС и БиХ, већ и шире, сада се и дефинитивно увјерила да смо цијело вријеме били у праву. Скинули смо велики терет са себе и можемо да наставимо са свим активностима које смо обећали нашој спортској јавности и клубовима - истакао је потпредсједник Фудбалског савеза Републике Српске Милорад Лале.

Тако ће кућа фудбала Српске већ сутра добити новог предсједника. У бањалучком Банском двору, са почетком од 16 часова, биће одржана Ванредна сједница Скупштине ФС РС, на којој је најважнија тачка дневног реда избор новог предсједника. Први човјек Борца Вицо Зељковић добио је подршку свих седам подручних савеза па се очекује да скупштина буде само формалност, односно да делегати потврде његово именовање за предсједника.

- Он ће ту функцију обављати до истека актуелног мандата 30. септембра, када ће бити одржана редовна изборна скупштина - нагласио је Лале.

Такође, контролори из Ниона закључили су да фудбалски радници у РС и БиХ у што скорије вријеме морају да усагласе Статута ФС РС са Статутом ФС БиХ, како би се на крају све усагласило са Статутом УЕФА. Све те промјене углавном су у вези са начином избора чланова Извршног одбора, као и његово попуњавање припадницама њежнијег пола којих до сада и није било у извршној власти фудбала у БиХ.

 

Ваљић генерални секретар

Код тренутног вршиоца дужности генералног секретара ФС РС Огњена Ваљића, већ од петка би требало са се изрише предзнак ВД.

- По Статуту, искључива надлежност је на предсједнику савеза који Извршном одбору предлаже кандидата за генералног секретара. Како ће сједница ИО, са новим предсједником на челу, бити одржана одмах по завршетку скупштине, једна од тема биће и именовање генералног секретара - појаснио је Милорад Лале. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана