"Чаробна ноћ" у Бањалуци: Отворено Свјетско првенство у рафтингу ФОТО

Дарко Пашагић
Свечано отварање Свјетског првенства у рафтингу код тврђаве Кастел.
Foto: Велибор Трипић | Свечано отварање Свјетског првенства у рафтингу код тврђаве Кастел.

БАЊАЛУКА- Спектакуларним ватрометом на тврђави Кастел отворено је Свјетско првенство у рафтингу у Р-4 које се од сутра до 1. јуна одржава на ријеци Врбас у Бањалуци и ријеци Тари у Фочи.

Првенство је званично отворио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Рафтинг пламен упалила је прослављена кошаркашица Слађана Голић.

– Водимо одговорне послове да очувамо мир и стабилност, а ово што је направила рафтерска заједница је прави подвиг. Сарадња међу људима и народима може да да увијек оно најбоље што показује и овај примјер. Сви заједно морамо бити поносни на Бањалуку, Републику Српску и Рафтинг клуб Кањон. Остало ми је још само да Свјетско првенство у рафтингу прогласим отвореним и да свим учесницима пожелим много среће и успјеха – рекао је Додик.

Током деведесетоминутног програма велики број гледалаца који се окупио на обали Врбаса, али и оних који су уживо посматрали пренос путем РТРС имали су могућност да виде бројна изненађења која је приредио технички организатор шампионата Рафтинг клуб Кањон. Између осталог на ријеци Врбас била је постављена платформа са заставама свих земаља учесница, њих 22, а изнад корита ријеке Врбас било је 12 сајли на којима су биле рибе у бојама застава учесница. Гост свечаног отварања била је највећа музичка звијезда Бањалуке и представница БиХ на пјесми Евровизије Марија Шестић.

Технички организатор ИРФ Свјетског првенства у рафтингу у Р-4 је Рафтинг клуб Кањон, а његов предсједник и директор трке СП-а Александар Пастир вјерује да ће такмичење протећи у најбољем реду.

– Добро дошли на отварање 19. ИРФ Свјетског првенства у рафтингу, добро дошли у Бањалуку и добро дошли на наш Врбас. Поносни смо што по други пут Рафтинг клуб Кањон има то задовољство да организује Свјетско првенство у рафтингу, први пут у Р-4 категорији и драго нам је да можемо рећи да смо организацијом овог првенства једини у свијету успјели да организујемо рафтинг такмичења на свим нивоима и у свим категоријама.

Велику помоћ у организацији ове смотре пружио је USAID

– Велика је привилегија бити овдје са вама и подијелити узбуђење због још једне успјешне приче туристичког сектора у Босни и Херцеговини, овог пута оне коју покреће заједница рафтинга на дивљим водама. Искрене честитке свима који су учествовали у организовању овог глобално значајног догађаја-  рекао је директор уреда за економски развој USAID/БиХ Карл Вурстер.

Предсједник Свјетске рафтинг федерације Џозеф Вилис Џонс је нагласио да су иза цјелокупног свјетског спорта, па тако и рафтинга изузетно тешке године због пандемије вируса корона.

– Последње ИРФ Светско првенство у рафтингу одржано је у Аустралији 2019. Свјетска пандемија Ковида нас је приморала да откажемо већ два Свјетска првенства и отежала одржавање било каквог такмичења у рафтингу. У име Међународне рафтинг федерације (ИРФ), користим ову прилику да се захвалим свима у Бањалуци за домаћинство ИРФ Светског првенства у рафтингу 2022. – истакао је Џонс који је пожелио срећу свим такмичарима на првенству.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић је рекао да је поносан што је највећи град Српске уз Фочу домаћин овог великог такмичења.

– Најављивали смо ово највеће, најспектакуларније отварање Свјетског првенства у рафтингу у Бањалуци и дочекали смо га! Данас сви заједно можемо да будемо поносни што смо домаћини нечега што није локалног, балканског ни европског, него свјетског нивоа. Град Бањалука од самог почетка уложио је све своје, максималне капацитете у организацију једног оваквог, свјетског догађаја. – рекао је Станивуковић.

Домаћин другог дијела шампионата биће Општина Фоча, а на ријеци Тари одвијаће се посљедња дисциплина Свјетског првенства спуст који је на програму 1. јуна.

– Драги спортисти, туристички радници, драги гости, срдачно вас поздрављам из Фоче. Увјерен сам да ћете са собом понијети најбоље и дубоке утиске из наше Бањалуке и Фоче. Такође, увјерен сам да ће Бањалучани и Фочани бити добри домаћини и да ћете пронијети глас о нашем надалеко познатом гостопримству у вашим земљама– рекао је начелник Општине Фоча Милан Вукадиновић.

 

ФИЛМОВИ О РАФАЕЛУ И БРАНКИ

Током отварања Свјетског првенства пуштени су кратки филмови о Рафаелу Галу и Бранки Штулић. Гало који је преминуо прошле године био је предсједник Свјетске рафтинг организације и велики пријатељ Рафтинг клуба Кањон и Бањалуке. Бранка Штулић је била вјечни капитен женске посаде Рафтинг клуба Кањон, а трагично је настрадала на Европском првенству у италијанском Вал ди Солеу. Ове године, тачније 10. јуна навршиће се 12 година од њене смрти.

 

ЗЕМЉЕ УЧЕСНИЦЕ

На Свјетском првенству у рафтингу наступа 61 тим из 22 државе. Земље учеснице су: Аргентина, Аустралија, Бразил, Бугарска, Канада, Костарика, Хрватска, Чешка Република, Њемачка, Велика Британија, Мађарска, Индонезија, Јапан, Казахстан, Монголија, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Летонија, Сједињене Америчке Државе и Босна и Херцеговина


Погледајте галерију (испод)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана