Џудиста Данило Станишић медаљама не зна број, поразе броји на прсте

Душан Репија
Џудиста Данило Станишић медаљама не зна број, поразе броји на прсте

Бањалука - Звање најталентованијег спортисте Бањалуке круна је на одличну годину младог џудисте Данила Станишића (14) који на прсте једне руке може избројати поразе у 2016. години.

Побједе није бројао, али их је било више од 100, јер је освојио чак 16 првих мјеста, углавном на међународним такмичењима, а постао је и првак БиХ у категорији старијих пионира. Члан Џудо клуба "Бањалука" срећан је због свих постигнућа, али свјестан да је идућа сезона можда и најважнија у његовој каријери.

- Заиста је лијепо погледати све те медаље и присјетити се побједа. Ипак, то је сада иза мене, а оно што слиједи је сезона у којој морам оправдати све побједе и направити још један корак напријед. Од ове сезоне такмичићу се у кадетској конкуренцији и у другој тежинској категорији, па ће већина противника бити старија и тежа од мене, али не плашим се. Свакодневно напорно тренирам и вјерујем да ће се труд исплатити - рекао је Станишић.

Једино због чега жали у прошлој години је неосвајање медаље на Балканском првенству.

- За длаку ми је измакла медаља, јер сам у мечу за медаљу водио до самог краја, али сам на крају ипак поражен. Ипак, нисам клонуо духом, у новој сезони очекујем да ћу прво изборити наступ на Балканском првенству, а затим и донијети медаљу - рекао је Станишић.

У ЏК Бањалука ради још тридесетак џудиста који, нажалост, немају добре услове. Тренер Дејан Ћуп, раније и сам освајач многих медаља и учесник Лиге шампиона, истиче да у десетак година колико ради са младима никада није имао већег талента од Станишића.

- Имамо најталентованијег момка, поред њега још неколико одличних клинаца, али за све је потребан новац. Тренирамо у сали Основне школе "Свети Сава" коју плаћамо. Било би нам велико олакшање када бар не бисмо плаћали тај простор и када бисмо имали још неколико пунктова за тренирање у Бањалуци како би и дјеца из других дијелова града имала могућност да тренирају џудо. Осим појединаца као што је Данилов отац, који је купио и комби за клуб, никада ни од једне институције нисмо добили ни марку помоћи. За медаље са великих такмичења таква ситуација мора се хитно промијенити - рекао је Ћуп.

Такмичења у новој сезони већ су почела, а упоредо ће чланови овог клуба учествовати и на припремним камповима.

- Најважније такмичење је првенство БиХ, на којем се вади виза и за Европско првенство у Литванији. Вјерујем да ће Данило наставити са напредовањем и да ће нас у годинама које долазе обрадовати многим медаљама - рекао је Ћуп.

Колекционар медаља

Џудо тренира већ седам-осам година, а како сам признаје, почео је да се бави овим спортом, јер је био дебељуца.

- Кренуо сам у ЏК "Раде Личина", а посљедње три године тренирам у ЏК Бањалука. До сада сам освојио више од 70 медаља, а само у посљедње двије године уписао више од 200 побједа и доживио петнаестак пораза - рекао је Станишић.

Повреда

Резултати би сигурно били још бољи да Данило није доживио повреду почетком прошле године.

- Пукао ми је менискус, што је врло тешка повреда, али сам успио да се вратим. Нисам размишљао о повреди, гурао сам напријед, успио да се опоравим у рекордном року и почео жетву медаља - рекао је Станишић.

"Искри" поклонио награду

Новчану награду коју је добио поставши најперспективнији спортиста Бањалуке Данило Станишић је поклонио Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра". Таквим гестом заслужио је велики аплауз присутних на манифестацији и показао да, поред спортских резултата, има и велико срце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана