Душко Пијетловић за Глас Српске: Победа над Мађарима у гостима - украс на круну

М.Зубовић, Д. Репија
Душко Пијетловић за Глас Српске: Победа над Мађарима у гостима - украс на круну

Будимпешта - Победити Мађаре на њиховом терену пред препуним гледалиштем је од непроцењиве вредности! Тај тријумф смо још украсили титулом првака Европе, доказавши још једном да смо најбољи!

Ово је за "Глас Српске" изјавио репрезентативац новог-старог ватерполо шампиона Европе, Србије Душко Пијетловић.

Био је један од јунака финалног сусрета са Мађарском (12:7) иако се само једном уписао у листу стријелаца. Међутим, игром у одбрани тотално је неутралисао домаће центре.

- Више пута смо добили Мађаре у гостима него они нас на нашем терену. Домаћини ЕП су подлегли притиску и више су се обазирали на то шта ће бити ако изгубе него како ће играти против нас. Једноставно, њихов млади тим је подлегао притиску јавности, док смо ми после пораза у групној фази такмичења желели да покажемо да то није био прави однос снага - изјавио је Пијетловић.

Србија је у финалу водила са 6:1 и 7:2, да би на крају било плус пет (12:7), што је била једна од највећих побједа у историји "делфина" над Мађарима.

- Мислим да је ово наша највећа победа над Мађарима мада смо их убедљиво добили и у Дубаију у Светској лиги пре неколико седмица. Тада смо водили више него на овом сусрету, али смо смањили гас и успорили у четвртој четвртини, што су они тада искористили и смањили резултат на подношљивију разлику. Пораз који смо доживели од њих у групној фази био је шамар за све нас, али нас је он упозорио на време и покренуо да заиграмо много озбиљније - казао је Пијетловић.

Иако изабраници селектора Дејана Савића нису бриљирали у уводним утакмицама Европског првенства, онда када је требало показали су своје најбоље лице.

- Прве две утакмице на првенству биле су против лакших противника у којима нисмо могли да видимо наш квалитет и у каквој форми се налазимо. Онда је дошао тај сусрет са Мађарима у којем смо се испромашивали, поготово у ситуацијама са играчем више. То нас је мало психички пореметило и онда смо морали да се вадимо против Шпанаца. Дуел са "фуријом" смо одиграли како треба и затим смо победом против Грка стигли до полуфинала - додао је Пијетловић.

Европско првенство обиљежио је полуфинални сусрет Србије против Црне Горе који ће се још дуго препричавати. "Делфини" су губили у неколико наврата и са четири гола разлике, али су се дигли из пепела и на крају славили са 10:9.

- Били смо прави против Црногораца и одлично смо одиграли друго полувреме тог сусрета. Није да нисмо веровали да можемо стићи до победе, већ смо једноставно кренули на све или ништа. Ишли смо као муве без главе и веровали у успех. Успели смо да се смиримо и вратили смо се из минуса од четири гола (8:4) те извојевали једну од наших највећих победа. Црна Гора је доста квалитетна екипа, али немају тимски дух да одиграју најбоље када је то потребно - истакао је Пијетловић.

Старији од браће Пијетловић, Гојко, проглашен је за најбољег голмана Европског првенства.

- Његово појединачно признање најлепше је искуство из Будимпеште. Лепо је ове године и све се врти око лепих вести. Освојили смо Светску лигу, Европско првенство, уз то ми се родио син... Не знам шта више да пожелим. Нека се настави овако - казао је млађи од браће Пијетловић, Душко.

Ватерполисти су јуче требали да се врате у Београд.

- Прославили смо титулу у хотелу, али то је било нешто спонтано јер смо били срећни и нисмо имали времена да организујемо нешто посебно. У Београду је право славље - рекао је Пијетловић.

Наставак низа

Побједа српских ватерполиста у финалу Европског првенства у Будимпешти против Мађарске 12:7 представља наставак нестварног низа пошто је ова златна медаља укупно 18. откако "делфини" представљају само Србију! Спремали су се Мађари за велико славље, скоро 7.000 људи подржавало их је од првог минута, али су момци Дејана Савића успјели да ураде нешто слично као недавно Њемачка Бразилу на Свјетском првенству у фудбалу. Успјели су у ватерполо класику да декласирају домаћина и одбране најсјајније одличје из Ајндховена освојено прије двије године. Такође су направили најбољу увертиру за сљедеће континентално такмичење, које ће бити одржано у Београду 2016. године. Без обзира на то ко играо за "делфине", они не могу да не донесу медаљу са великог такмичења. Некада су осмијех на лице народу доносили Александар Шоштар, Владимир Вујасиновић, Александар Шапић, Драган Ћирић, Данило Икодиновић и други, а сада су их без проблема замијенили Филип Филиповић, Андрија Прлаиновић, Слободан Никић, Живко Гоцић, браћа Гојко и Душко Пијетловић, потпомогнути још млађим Душаном Мандићем, Савом Ранђеловићем...

Овим златом само су употпунили ризницу трофеја која је невјероватна од 2006. године, од када не постоји Србија и Црна Гора. "Делфинима" је ово треће злато са европских шампионата, а имају још сребро и бронзу. На свјетским првенствима освојили су злато у Риму 2009, а бронзу на Олимпијским играма у Пекингу 2008. и Лондону 2012. године. Уз то, пехар Свјетске лиге пригрлили су седам пута у посљедњих осам година, а освојили су и два пута Свјетски куп, те Медитеранске игре 2009. године.

Играчи одушевљени

Вођа репрезентације Дејан Савић није био превише рјечит, у ствари, изговорио је само једну ријеч.

- Само ћу рећи ВЕГЕ. На мађарском то значи крај - изговорио је Савић послије великог финала, али је спортски честитао селектору Мађарске Тибору Бенедеку, иначе бившем саиграчу из Про Река.

Капитен репрезентације Живко Гоцић освајање Европског првенства посветио је свима који су у мају остали без домова.

- Посвећујемо победу свима који су услед поплава остали без домова. Ово је за њих и за све који нас воле. Поздрав свима од екипе - рекао је капитен Живко Гоцић.

Потом се осврнуо и на проблеме у Ватерполо савезу Србије.

- Ми смо урадили оно што је у нашој моћи, дајемо све од себе, надам се да ће сада и држава и Савез урадити све што је до њих. Сада чекамо да видимо да ли ће Савез и држава урадити своје - рекао је стријелац три поготка у финалу.

Центар репрезентације Слободан Никић, иначе задужен за атмосферу и добро расположење, није скидао осмијех са лица.

- Понизили смо их 12:7, показали смо да смо бољи од њих - рекао је Никић.

Треће мјесто на турниру освојила је Италија, која је савладала Црну Гору са 10:9.

Ђоковић

Први рекет свијета Новак Ђоковић радовао се побједи и одбрани европске круне "делфина". Послије напорног тренинга он се удобно смјестио код куће и путем ТВ-а одгледао финале.

- Честитам нашим златним момцима. Велика победа. Браво - написао је Ђоковић.

"Орлићи"

Битку за финале Европског првенства за фудбалере до 19 година синоћ су такође у Мађарској водили омладинци Србије против Португалије, али нису пропустили да подрже нове шампионе.

- Честитке нашим ватерполистима на освојеном ЕП од омладинске фудбалске репрезентације Србије - написао је селектор "орлића" Вељко Пауновић на "Твитеру".

Похвале легенди

Легенде српског ватерпола Данило Икодиновић и Александар Шапић међу првима су честитали "делфинима".

- Никада нисам видео, а ни чуо, да је неко у финалу једног великог такмичења у ватерполу овако издоминирао. Браво још једном за шампионе - написао је Икодиновић на свом "Твитер" профилу.

Шапић се такође огласио на тој друштвеној мрежи.

- Са овом великом победом усред Будимпеште мало мање пече и боли пораз са ОИ 2004, али још боли - написао је Шапић алудирајући на пораз од Мађарске на Олимпијским играма 2004. (7:8).

Честитке из Српске

Бројне честитке ватерполистима стигле су из Републике Српске, а међу првима "делфинима" је честитао предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и премијер Српске Жељка Цвијановић те министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић.

- Са најбољим жељама за много успјеха у даљим такмичењима, увјерен сам да ћете наставити да постижете запажене резултате и да ћемо се заједно радовати вашим побједама - стоји у честитки предсједника Српске Милорада Додика.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана