Другопозивци вреднији од пола клубова ЛШ

Агенције
Другопозивци вреднији од пола клубова ЛШ

БАЊАЛУКА - Истраживање опсерваторије Института за студије у спорту (ЦИЕС) утврдило је да Реал Мадрид тренутно на позајмицама има играче чија је тржишна вриједност 261,7 милиона евра, а која је већа од вриједности чак 12 тимова овогодишње Лиге шампиона.

Одавно је познато да су разлике у буџетима у савременом фудбалу огромне, али је ово истраживање “пластично” показало колике су. Иако клубу ове сезоне не иде баш најбоље, па се чак причало и о смјени Зинедина Зидана, “краљевима” то не смета да под уговором имају играче од којих многи никада неће добити праву шансу на “Бернабеуу”.

Један од оних који је пројектован за носиоца игре у будућности сигурно је Дани Себаљос. Ипак, млади момак мора прво да се докаже у Арсеналу и заслужи позив назад.

Интересантно, његова цијена на тржишту, према ЦИЕС-у који користи сопствени алгоритам урачунавајући годиште фудбалера, позицију, држављанство, клуб, број минута, трајање уговора, тренутно је 65,7 милиона евра, с тим што Арсенал нема право да га откупи на крају сезоне.

У Реал Сосиједаду надолази млади Норвежанин Мартин Едегард са цијеном од 57,3 милиона евра, а на листи од 50 најскупљих су још петорица. Ашраф Хакими је на каљењу у Дортмунду и процјењује се на 39 милиона евра, а ту су још Борха Мајорал (22), Оскар Родригез (21,2), Серхио Регилон (18,9)...

Међу 50 највреднијих које је ЦИЕС одабрао из свих клубова нема Хезуса Ваљеха, Андреја Лунина, Хорхеа де Фрутоса, Хавија Санчеза и још неколико момака, али они улазе у комплетну рачуницу, која је заиста невјероватна.

Треба ли уопште напомињати да би сваки од наведених играча био капитално појачање за клубове попут Црвене звезде, Динама, Славије, Брижа, Генка, Олимпијакоса, Шахтјора, па чак и Зенита, Галатасараја, Локомотиве, Салцбурга, Лила, који ове године играју Лигу шампиона.

Зато ове екипе треба да буду поносне на сваки бод који освоје у дуелима са екипама које имају више пута скупље другопозивце него они највеће адуте. 

Иначе, најскупљи играч који је тренутно на позајмици је Барселонин Филипе Кутињо, који ове сезоне плату зарађује у Бајерну. ЦИЕС је његову вриједност процијенио на 96,5 милиона евра, иако Бајерн може да га откупи за 120.000.000 и то тек након што плати 8,5 милиона за позајмицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана