Доминација бициклиста Словеније на друмовима Српске

Милан Зубовић
Доминација бициклиста Словеније на друмовима Српске

Бањалука - Словенац Анди Бајц тријумфовао је на деветој међународној трци “Београд - Бањалука” на дијелу који се јуче возио од Теслића до Бањалуке.

Стазу дугу 203 километара он је превезао за четири часа 13 минута и четири секунде што му је донијело 40 квалификационих бодова за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру идуће године. Друго мјесто припало је Аустријанцу Лукасу Постлбергеру, а треће Србину Ивану Стевићу.

Да ивер не пада далеко од кладе потврдио је Бајц чији је дјед Тоне Укмар био репрезентативац бивше СФР Југославије, а унук му је наставио традицију. Млади Анди је у град на Врбасу ушао испред групе од шест такмичара и практично сам возио, док је главна група стигла неколико минута послије њих.

- Осјећам се супер након побједе на тешкој трци и екипа је одрадила све задатке који су били постављени испред ње. На крају је било веома тешко, али кад на крају побиједиш пред овако добром публиком све буде лако. Прије доласка у Бањалуку тактизирали смо, а тада сам рекао себи “сад треба да идеш, па нека те лове” и кренуо сам. Кад сам добио предност гледао сам да то издржим. Иван Стевић ми је помогао у томе - изјавио је Бајц који је додао да је трка из године у годину све боља јер је људи организују срцем.

Доминацију Словенаца на деветом издању трке потврдио је његов земљак Марко Кумп из екипе Адриа Мобил који је тријумфовао на етапи од Београда до Брчког која се возила у суботу. Стазу дугу 170 километара он је одвезао за три часа 59 минута и 17 секунди. Друго мјесто припало је Грку Харалампосу Кастрентасу, а треће његовом земљаку Полихронису Цоцакису који су кроз циљ прошли у времену побједника.

Трка се бодовала за Балканско првенство, а освојеним трећим мјестом Стевић је постао шампион Балкана. Директор трке Владимир Куваља био је задовољан након још једног добро обављеног задатка.

- И поред свих проблема успјели смо да трку одржимо и ове године. Надам се да ће идуће године када славимо јубилеј бити још боље. Осим великог броја учесника радује ме велики број наших суграђана који су све нас дочекали и показали да Бањалука воли бициклизам. Нису само Бањалучани били одушевљени трком већ сви становници мјеста кроз која смо прошли давали су подршку такмичарима. Посебно су се истакли Теслићани одакле смо кренули, а велики број људи подржао нас је и у Јелаху - истакао је Куваља.

Повреда Вајса

На старту у престоници Србије појавила су се 146 бициклиста, а њих тридесетак није завршило трку. Лоши временски услови пратили су такмичаре на путу до Брчког, преко Обреновца и Шапца, а тежу повреду зарадио је Аустријац Вајс који је сломио карличну кост и завршио у брчанској болници, али није животно угрожен. Иако је било неколико покушаја бијега током трке нико није успио да се одвоји и остатак групе увијек га је стизао па је цијела група заједно прошла кроз циљ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана