До елите само кроз Другу АБА

Глас Српске
До елите само кроз Другу АБА

Београд - Прва и Друга АБА лига бројаће по 12 клубова у сезони 2018/19. одлучила је скупштина регионалне кошаркашке АБА лиге док је усвојен и нови систем такмичења као и нови начин одређивања учесника у Првој и Другој АБА лиги.

- У циљу заштите квалитета и унапређења такмичења, а водећи се искључиво спортским критеријумима Скупштина АБА лиге одлучила је да за пласман у Прву АБА лигу укине национални кључ и да се почев од сезоне 2018/19. учесници одређују искључиво на основу резултата у такмичењима под окриљем АБА лиге - наведено је у саопштењу.

Према одлуци Скупштине, пласман у Прву АБА лигу могућ је искључиво из Друге АБА лиге.

- Посљедњепласирани тим Прве АБА лиге у сезони 2017/18. губи право учешћа у сезони 2018/19, а то мјесто припада шампиону Друге АБА лиге који остварује директан пласман у Прву АБА лигу. Такође, од сезоне 2018/19. претпосљедњи тим Прве АБА лиге и другопласирани тим Друге АБА лиге играће бараж за пласман у Прву АБА лигу у сезони 2019/20. Биће играно по систему најбољи у три утакмице, а предност домаћег терена имаће тим из Прве АБА лиге - додато је у саопштењу.

У Првој АБА лиги моћи ће да учествује највише пет клубова из једне државе.

- Према усвојеном критеријуму, у сезони 2018/19. у Првој АБА лиги учествоваће Будућност, Цедевита, Цибона, Црвена звезда, ФМП, Игокеа, Мега, Морнар, Партизан, Олимпија, Задар и шампион Друге АБА лиге (побједник Фајнал фора у Чачку). Клубови који испадну из Прве АБА лиге имају загарантовано мјесто у Другој АБА лиги, док ће се остали учесници Друге АБА лиге одређивати на основу резултата у националним шампионатима. Свака земља имаће по два представника - истакнуто је након скупштине.

Према одлуци Скупштине усвојени систем такмичења неће бити мијењан закључно са сезоном 2024/25, осим у случају значајних промјена у европској кошарци.

- Умјесто Фајнал фора од сезоне 2018/19. шампион Друге АБА лиге биће познат након плеј-офа у коме ће учествовати четири најбоље пласирана тима из лигашког дијела такмичења. Посљедњепласирани тим Друге АБА лиге у сезони 2017/18. губи право учешћа у Другој АБА лиги у сезони 2018/19. без обзира на пласман у националном шампионату - закључено је на сједници.

Учвршћена позиција

Скупштина АБА лиге констатовала да је висок ниво квалитета у актуелној сезони Прве и Друге АБА лига, као и да је урађено све како би борбе за трофеје представљале круну сезона. Истовремено, Скупштина је честитала Борцу и Граду Чачку на добијању организације завршног турнира Друге АБА лиге који ће бити одржан 3. и 4. априла. На крају, Скупштина је закључила да је АБА лига са такмичењима под њеним окриљем, Првим и Другом лигом, Суперкупом и јуниорским турнирима, у свим сегментима учврстила позицију покретача развоја кошарке у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана