Ђенаро Гатузо - неустрашиви лав великог срца

Душан Репија
Ђенаро Гатузо - неустрашиви лав великог срца

НАПУЉ - Ђенаро Гатузо је за вријеме играчке каријере остао упамћен као “пит бул”, човјек који се трудио да сваки задатак испуни максимално, не штедећи ни себе ни противника. Увијек је давао све од себе, баш као и сада када је тренер. За момке које тренира спреман је да да крв па чак и своје здравље.

То је показао и много раније него што је дошао на клупу Наполија низом гестова који враћају вјеру да фудбал ипак није само бездушни бизнис у којем су осјећања одавно нестала. Тако је популарни Рино рецимо из свог џепа подијелио осам плата фудбалерима ОФИ-ја, грчког клуба који је грцао у дуговима за вријеме његовог мандата. У Пизи је радио и као достављач хране послије тренинга, јер је био свјестан да неки његовим момци немају ни толико новца да сити легну у кревет. Када је добио отказ на клупи Милана одрекао се преосталих плата ријечима да се између њега и “росонера” никада није радило о новцу него о срцу. Низ дјела за дивљење направио је и од доласка у Напуљ, јер је на почетку пандемије донирао новац “ковид” болницама, а на исто преусмјерио и премију од освојеног Купа Италије. Међутим, оно што ради посљедњих двадесетак дана стварно је жртва каква се ријетко може видјети. Гатузо, наиме, већ десетак година пати од аутоимуне болести миастанија гранис која прво напада очи и очну дупљу. Први проблеми су се јавили још док је носио дрес Милана, касније се још једном стање погоршало, а сада је ситуација додатно компликованија. Међутим, велики борац нема намјеру да одустане. Иако признаје да све види дупло на десно око, жели да буде крај својих момака.

- Моји играчи пате што сам ја у оваквом стању, знам то, али жив сам. Са овим имам проблем десет година, али вратићу се у нормалу, вратићу се још љепши - рекао је Гатузо.

На претходних неколико мечева имао је повез преко ока, па су поједини медији чак писали да је стање толико озбиљно да му је остало још мало живота. Ипак, то је одлучно демантовао наводећи да му се не жури на онај свијет, а и када дође тај тренутак, захтијева да га донесу на стадион. Наполитанци су на крилима велике борбе свог шефа прекинули серију нешто лошијих резултата и славили у Удинама касним голом Тијему Бакајоја (2:1).

- Увијек желимо да играмо добро и лијепо, али и лоши понекад заврше добро. Не можемо увијек бити попут Бреда Пита, плаве косе и плавих очију. Понекад морамо бити помало ружни, попут мене - поручио је неустрашиви лав великог срца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана