Десет дана до првог Сајма спорта у Бањалуци: Један нови спортиста потврда да је сајам успио

Душан Репија
Десет дана до првог Сајма спорта у Бањалуци: Један нови спортиста потврда да је сајам успио

Бањалука - Још десет дана остало је до првог Сајма спорта у Бањалуци, који би судећи према броју савеза учесника, легендарних спортиста са ових простора, а прије свега малишана који су тек закорачили на терене, могао да буде празник и лијепо дружење које ће прерасти у традицију.

Први корак увијек је најтежи, па људи из Министарства породице, омладине и спорта, у сарадњи са Градском управом Бањалука чине све како би на једно мјесту окупили што респектабилније друштво. Помоћник министра Драган Јаћимовић истиче да ће на "Бањалучком велесајму" бити педесетак штандова, од којих ће 40 чинити спортски савези.

- Обавили смо разговоре са свим представницима савеза и скоро сви су потврдили да ће имати свој кутак. Позвали смо и произвођаче спортске опреме, као и произвођача хране за спортисте, који ће по сајамским попустима нудити своју робу струковним савезима. Што се тиче едукације, биће одржана предавања на три теме, а имаћемо девет импровизованих терена на којима ће малишани, али и њихови тренери у пракси презентовати љепоте свог спорта. Најбоља потврда да је сајам успио биће да сутра бар једно дијете почне активно да се бави спортом - рекао је Јаћимовић и позвао све заинтересоване на једнодневно дружење.

Захваљујући свјетском прваку и европском вицешампиону Немањи Мајдову џудо је један од најбрже растућих спортова, јер све више младих жели да крене стопама шампиона из Источног Сарајева. Он ће доћи да подржи ову манифестацију и пренијети младима са каквим се све препрекама сусретао на путу до врха.

- Немања је свакако спортски симбол Српске и Србије те идол најмлађих генерација. Његово присуство много ће значити свима нама, а поготово дјеци, јер га гледају као идола. Наш спорт је у експанзији, у посљедњих пола године основано је седам нових клубова, а број чланова се свакодневно повећава. Заслуге због тога иду и на његов рачун. Ми смо са задовољством прихватили учешће на манифестацији која промовише праве вриједности. Све лијепо што спорт нуди биће на једном мјесту, а ми ћемо представити наше резултате и планове, те практично на татамију демонстрирати вјештине нашег спорта - рекао је предсједник ЏС РС Огњен Павловић.

Једини клуб који ће независно од Савеза представити своју историју, начин рада и планове је освајач КЕШ 1976. и побједник Купа ЕХФ 15 година касније, Рукометни клуб Борац м:тел.

- Ово је прилика да се савези и клубови међусобно повежу, размијене искуства, а функционери, тренери и играчи едукују... Ми конкретно ћемо представити историју клуба, садашњи играчи ће бити цијели дан на штанду, а имаћемо промоцију мини-рукомета у сарадњи са Школом рукомета Бањалука. Надам се да ће велики број најмлађих својим присуством ушаренити сајам, јер на крају крајева све ово радимо због њих - рекао је директор Борца Владимир Бранковић.

Долазе легенде

Много познатих имена из региона присуствоваће сајму, а само њихово појављивање даће додатну тежину цијелом догађају. За сада су долазак потврдили легендарни фудбалер Драган Џајић, троструки освајач Евролиге, а сада предсједник ОК Србије Божидар Маљковић, један од најбољих словеначких кошаркаша и бивша НБА звијезда Радослав Нестеровић, бронзани одбојкаш из Атине, а данас први човјек школског спорта Србије Жељко Танасковић, те олимпијски шампион у рвању и предсједник Спортског савеза Србије Давор Штефанек. Сви они, као и још неколико легенди, биће на услузи свим учесницима сајма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана