Дервента домаћин старта посљедње етапе бициклистичке трке Београд-Бања Лука

ГС
Foto: Архива

ДЕРВЕНТА- Град Дервента ће 17. априла бити домаћин старта посљедње етапе 16. Бициклистичке трке "Београд- Бањалука", а данас је тим поводом у Градској управи уприличено потписивање уговора.

Уговор су потписали градоначелник Дервенте Милорад Симић и директор трке Владимир Куваља.

"Трка је један од највећих догађаја на овим просторима и шире захваљујући и медијима који дају све већу подршку, задњих пар година знатно више", рекао је Куваља.

Он истиче да је Дервента је била пролазни циљ много пута и управо пролазак кроз Дервенту одлучује и завршни поредак такмичара.

"Пролазак кроз Дервенту је за учеснике увијек био напоран и технички захтјеван за све такмичаре", рекао је новинарима Куваља.

Он каже да је Дервента позната међу такмичарима од раније и сви бициклисти се припремају како да изведу трку кроз град, гдје има успона који нису нимало наивни.

"Вози се кроз осам градова, прва етапа у Београду, за затим Обреновац-Бијељина, Бијељина–Власеница-Добој-Приједор и последња етапа из Дервенте до Бањалуке. Старт у Дервенти је 17. априла, која је домаћин у сваком погледу, почев од Градске управе која увијек дочека нас и све спортисте", додао је Куваља.

Он наводи да је у Дервенти по други пут старт последње етапе, вјероватно и најинтересантније етапе која ће одредити побједника и оног који ће са жутом мајицом и пехаром отићи својој кући.

Градоначелник Милорад Симић је изразио задовољство што је Дервента у највећем дијелу ове манифестације била у неком облику домаћин.

"Дервента је добро позната када је спорт. У питању је расадник бројних спортиста. Из скромног буџета Дервента издваја пола милиона марака за спорт. Драго ми је да сам схватио озбиљност ове манифестације и да смо старт у последњој етапи, гдје се одлучују побједници. Препознао сам и менаџмент организације, један висок ниво озбиљности из године у годину", рекао је Симић.

Спортски директор трке Саша Гајичић изразио је захвалност за дугогодишњу сарадњу Симићу и Градској управи Дервенте.

"Наша сарадња је изузетна и вјерујем да ћемо је и ове године поновити. Трка је регистрована у Свјетској бициклистичкој федерацији високе категорије један. Имамо 25 екипа и 185 такмичара који долазе из Аустралије, Америке, Њемачке, Италије, Пољске, цијеле Европе и региона. Наступаће национални тим БиХ и Србије, те очекујемо јако добру трку", рекао је Гајичић.

Он каже да трка почиње 13. априла и вози се кружна трка у Београду, затим 14. априла се вози од Обреновца до Бијељине, а гранични прелаз се прелази без заустављања бициклиста.

"Трећи дан се вози од Бијељине до Власенице. То је дијелом и брдска етапа која је и најтежа. Након тога караван се сели у Добој одакле се вози етапа до Приједора. И у недјељу, 17. априла, последњи дан је и најважнија етапа, гдје ће бициклисти возити два круга кроз Дервенту, након тога продужавају преко Српца све до Бањалуке гдје се трка завршава у центру града око 15.00 часова", наводи Гајичић.

Он је позвао све грађане да увеличају спортску манифестацију и да пропрате бициклисте из региона и цијелог свијета.

У сарадњи са градском управом Дервенте биће организована и дјечија трка улицама Дервенте, а Гајичић је позвао родитеље да доведу своје малишане са бициклима да опробају вожњу, када ће добити и прикладне награде./крај/нс/сђп/фото/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана