Дан када је дошао Марадона

Агенције
Дан када је дошао Марадона

РОЗАРИО - Навијачи Њуелс Олд Бојса овацијама су дочекали највећу легенду аргентинског фудбала Дијега Арманда Марадону. У дану када је прослављао 59. рођендан, "малог зеленог" је поздравило 42.000 домаћих навијача иако је Марадона стигао као тренер Химназија ла Плате.

Без обзира на то, тифози не заборављају његове чудесне игре у дресу "гаучоса" које је водио до титуле шампиона свијета 1986. године. Нису му замјерили ни што је његова екипа декласирала Олд Бојсе са 4:0.

Иако је тренутно на претпосљедњем мјесту табеле, Химназија је најбољу утакмицу сезоне одиграла баш на Марадонин рођендан. И вјероватно ту има симболике да су његови фудбалери баш на тај датум били посебно инспирисани. 

Стадион који носи име Марсела Бијелсе пружио је омаж свјетској икони, истакнути су транспаренти са његовим ликом, а уз клупу је постављена специјална фотеља са натписом "Бог". Марадона је из ње водио утакмицу па ваљда и тај гест довољно говори какав статус има у Аргентини.

- Срце ми је сломљено. Знам да ћу се вратити овдје. Срце ми тако говори. Желим да тренирам Њуелс - рекао је Марадона након утакмице. 

Као играч наступио је на пет утакмица за Њуелс у сезони 1993/94. када му је каријера већ била у паду због добро познатих проблема са дрогом.

Интересантно да је рођендан прославио баш у Розарију, одакле је његов насљедник Лионел Меси. Вјероватно ће заувијек трајати расправе ко је најбољи аргентински фудбалер свих времена, Марадона је многе означавао насљедницима, али само је Меси достигао те висине.

"Ел пибе" је по завршетку играчке каријере покушао је да изгради једнако успјешну тренерску, али му то није пошло за руком. Тренутну на клупи Химназије покушава да извуче тим из Ла Плате из проблема, а можда му ова побједа донесе бољитак.

Сједио је и на клупи националног тима Аргентине, на Свјетском првенству у Јужној Африци када "гаучоси" нису успјели да испуне очекивања нације. Химназију је преузео прошлог мјесеца и до сада је забиљежио двије побједе и четири пораза.
 

Плес прије утакмице

Осим суза, Дијего Армандо Марадона показао је и оне друге емоције. Није остао имун на атмосферу коју су приредили навијачи Њуелса па је заједно са њима пјевао и скандирао, а публици је приредио и својеврстан плес.

Марадона је имао епизоду у Бјелорусији гдје је постављен за директора Динамо Бреста. Тада се кроз град возио на оклопном возилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана