Дамир Шпица и Стојан Малбашић опростили се од некадашњег тренера: Отишао велики шмекер и професионалац

Дејан Кондић
Дамир Шпица и Стојан Малбашић опростили се од некадашњег тренера: Отишао велики шмекер и професионалац

БАЊАЛУКА - Борчева фудбалска породица од јуче је сиромашнија за једног од својих највећих играча и тренера у историји - Хуснију Фазлића. Популарни Хуне преминуо је у 80. години живота.

Након сјајне играчке каријере током које је стекао статус легенде клуба посветио се тренерском послу, прво у млађим селекцијама “црвено-плавих”, а затим и са првим тимом. Управо је са сениорским тимом Борца постигао најважнији резултат у историји овог клуба. Предводећи Бањалучане 1988. године у Купу Југославије стигао је до трофеја, те им омогућио да постану први друголигаш са трофејом Купа маршала Тита у витринама. Човјек који је подигао највреднији пехар у историји “црвено-плавих” Дамир Шпица радо се присјетио рада са легендарним стручњаком.

- Без обзира на његове године изненадила ме је смрт мог некадашњег тренера. Био је велики шмекер и професионалац. На мене је оставио велики утицај. На томе сам му веома захвалан. Стално смо били у контакту. Једном седмично смо се чули, посљедњи пут прије нека три мјесеца због његових здравствених проблема. Главна тема свих наших разговора био је Борац. Са њим је било много анегдота. Када се вратио из Њемачке, наметнуо нам је тамошњи жесток стил рада. Били смо на припремама у Кнежеву и имали смо један баш јак тренинг. По завршетку буквално смо сви попадали. Он је дошао и питао нас: “Шта је фрајери, не можете више?” У повратку у аутобусу цијела екипа је запјевала: “Не можеш нам Хуне ништа, јачи смо од тебе.” Он се насмијао и поручио нам, да ћемо видјети сутра - присјетио се Шпица. 

Побједничка акција у финалу Купа Југославије када је голом Сенада Лупића срушена моћна Црвена звезда кренула је од Стојана Малбашића. Актуелни предсједник Борца са великом тугом у гласу прича о преминулом учитељу и пријатељу.

- Наш Хуне је много дао Борцу, Бањалуци и генерално фудбалу у Крајини. Један је од ријетких људи који је увијек био позитиван, мени лично је пуно помогао. Био је, нешто попут мене, играч, тренер и директор овог клуба.

Радио је то све са пуно успјеха. Имао је осјећај за играче. Дуго година је радио као скаут у Вердеру из Бремена. Борац га никад неће заборавити - поручио је Малбашић.

Голгетер

Фазлић је један од најбољих голгетера кога су “црвено-плави” имали у историји. За Борац је током 11 година (1963-1974) одиграо близу 400 мечева, на којима је постигао 93 гола. Претходно је кратко играо за БСК, да би једно вријеме наступао и у Њемачкој. Ипак, након педесетак мечева за Сарбрикен у периоду од 1974. до 1976. године, морао је због повреде да оконча каријеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана