Цветковић враћа орлове у врх

Агенције
Цветковић враћа орлове у врх

Београд - Селектор рукометне репрезентације Србије од јуче је Јовица Цветковић који ће на овој функцији замијенити Дејана Перића.

Новоизабрани Управни одбор Рукометног савеза Србије јуче је дао готово једногласну подршку Цветковићу, јер је девет чланова било за, а само један против његовог именовања, док је један члан био уздржан. На гласање су понуђена још два приједлога, да Дејан Перић остане селектор, као и да у наредне двије квалификационе утакмице национални тим води радно тијело, али су оба приједлога добила по један глас за.

Некада један од најбољих десних бекова свијета тако се враћа на клупу "орлова", на којој је сједио од 2006. до 2009. године и учествовао на Свјетском првенству. Сада ће имати задатак да врати репрезентацију прво на велика такмичења, а затим и у врх европског и свјетског рукомета. Србија још од сребрне медаље 2012. године, када је била домаћин Европског првенства, није у врху иако има неке од најбољих играча свијета у својим редовима. Многи од њих, попут Марка Вујина, Растка Стојковића, па и капитена Момира Илића, нису били у плановима досадашњег селектора, а сада остаје да се види да ли ће Цветковић рачунати на њих. То ћемо сазнати врло брзо, јер Србију почетком новембра очекују прва два меча квалификација за Европско првенство, а ривали су Пољска у гостима (3. новембар) и Бјелорусија код куће (6. новембар). Поред ове двије селекције, у групи са "орловима" је и Румунија, а двије најбоље селекције обезбиједиће наступ на Европском првенству 2018. године којем је домаћин Хрватска. Цветковић се у протеклом периоду није либио да изнесе критике на рачун људи који воде Савез, али је посљедњим промјенама и доласком Божидара Ђурковића на чело РС Србије добио повјерење да настави посао који је започео као први селектор самосталне Србије. Утисак је да су "орлови" тада играли најљепши и најмодернији рукомет, али је Цветковић одлучио да се повуче 2009. године када је у другом кругу завршио такмичење на Свјетском првенству. Три године касније многи од "његових" рукометаша освојили су сребрну медаљу у Београду.

Каријера

Послије изузетно успјешне рукометне каријере Јовица Цветковић је са успјехом водио Црвену звезду и Металург из Скопља, а послије одласка са клупе Србије радио је у румунској Констанци, Железничару из Ниша и бањалучком Борцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана