Чланица Стрељачког клуба Геофон Татјана Ђекановић: У Рију смо сви једнаки

Иван Драгичевић
Чланица Стрељачког клуба Геофон Татјана Ђекановић: У Рију смо сви једнаки

Бањалука - Млади стријелац из Теслића Татјана Ђекановић наступиће на Олимпијским играма у Рију у дисциплини ваздушна пушка. Иако ће наступ у Бразилу бити испуњење сна, чланица Геофона сматра да су тамо сви једнаки и да се не треба задовољити самим учешћем.

Ђекановићева (19) је шампионка и рекордерка БиХ и биће једна од главних узданица олимпијског тима.

- Када се оде тамо нема велике разлике да ли је неко првак свијета или почетник, јер је све ствар момента, концентрације и смирености. Успјела сам да изборим своје мјесто у репрезентацији, надам се да ће олимпијска експедиција бројати више од десет чланова. Имамо потешкоћа са припремама, али надам се да ћемо смоћи снаге да све изгурамо до краја. Убрзо идемо у Нови Сад, јер нам је потребан мир. Тренирам на папирним метама, док на такмичењима гађам на електронским, које су другачије, што је велики недостатак, јер су код професионалаца у овом спорту нијансе пресудне. Надам се да ће баш у Рију све коцкице да се поклопе - рекла је Ђекановићева.

Млада Теслићанка наступила је на два Свјетска купа у Бакуу и Минхену гдје су били сви учесници предстојећих Олимпијских игара, а њен тренер Невен Рашић истакао је да су то били одлични тестови за Ђекановићеву.

- Пласман у Рио је врхунски резултат, а додатно добија на значају када се узму у обзир услови у којима радимо. Због финансијских проблема Татјана је принуђена да гађа у мете које су превазиђене прије 30 година, а у овом припремном периоду обилазимо само такмичења која су у региону, а наступићемо и на међународном турниру у Мађарској. Када сагледате какве услове имају земље у окружењу, Србија или Хрватска, онда схватите да је ово велики подвиг - рекао је Рашић.

Стрељачки клуб Геофон из Теслића има дугу традицију, јер постоји 49 година, а међу 90 чланова налази се много талентоване дјеце. Сигурно је да би бољи услови помогли да се изњедри још врхунских стријелаца, а набавка електронске мете кошта 5.000 марака, што је превише за овај клуб. Пласман у Рио тренутно је обезбиједило осам спортиста из БиХ.

Помоћ Министарства

Министар за породицу, омладину и спорт Јасмина Давидовић примила је јуче Тамару Ђекановић и обећала јој финансијску помоћ у износу од 10.000 марака.

- Татјана је, као перспективан спортиста, наш стипендиста од 2011. године. Њена воља, залагање и труд резултовали су овако значајним успјехом. Министарство је помогло колико је било у могућности - рекла је Давидовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана