Чеси најбољи у кањону Тијесно

Данијел Радујковић
Чеси најбољи у кањону Тијесно

Бањалука - Са освојених осам златних, једном сребрном и три бронзане медаље такмичари из Чешке били су најуспјешнији на Свјетском првенству у кајаку и кануу на дивљим водама, које је јуче завршено у Бањалуци.

Чеси су доминирали на брзацима кањона Тијесно, пошто имају убједљиво највише златних медаља. Пратили су их Французи, који свеукупно имају највише одличја (17), али је "само" пет било најсјајнијих. Иза њих слиједе Нијемци, који имају два злата, али су освојили шест сребрних и два бронзана одличја. Остале селекције имају доста мање медаља, а до једне бронзане дошла је Србија и то Милица Костов и Кристина Петровић у дисциплини Ц2 за жене. За разлику од Србије, домаћин првенства БиХ није успјела да дође до медаље, а најбољу прилику за то пропустио је Дарко Савић, који је био у финалу ноћног спринта, што је такође велики успјех. Надао се најбољи кајакаш БиХ да може до медаље на домаћој стази, али је направио грешку у финалу и на крају за вршио 15. Прво мјесто у шлагеру првенства заузео је Максим Ришард из Белгије, који је недавно прешао са мирних на дивље воде. Други је завршио Пол Гратон из Француске, а трећи Вид Дебељак из Словеније.

- Изборио сам још једно финале на свјетским првенствима и тако је једна мала БиХ по други пут била у друштву кајакашких велесила. У финалу није био мој дан, али идемо даље - казао је Савић, који је возио буквално у фудбалској атмосфери, уз пјесму навијача, бакље...

Иако БиХ није дошла до медаље, још једном су људи из Кајак-кану клуба Врбас м:тел показали да могу организовати највећа свјетска такмичења. Првенство свијета била је само круна онога шта су радили претходних година.

- Свје је протекло како треба. Мало смо били упали у панику, јер су касниле неке ствари, али све је завршило добро. Много су нам помогли волонтери, без којих не бисмо могли обавити посао како треба - казао је директор првенства Никола Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана