Чеферин предсједник, Станковић функционер Чеферин предсједник, Станковић функционер

Агенције
Чеферин предсједник, Станковић функционер Чеферин предсједник, Станковић функционер

Нион - Предсједник Европске фудбалске уније од јуче је први човјек Фудбалског савеза Словеније Александар Чеферин, а у његовом тиму биће и прослављени српски фудбалер Дејан Станковић, који би могао добити функцију потпредсједника УЕФА.

Чеферин ће наслиједити Француза Мишела Платинија, који је послије готово девет година смијењен у октобру 2015. због умјешаности у корупцијске афере. Словенац је на Конгресу у Атини добио 42 од могућих 55 гласова европских савеза и тако побиједио јединог противкандидата, Холанђанина Михаела ван Прага. На функцији предсједника УЕФА требало би да остане до марта 2019. године, када је истицао Платинијев мандат.

- Хајде да заједно унаприједимо игру и ако је потребно да је заштитимо. Желим да фудбал увијек буде на првом мјесту, ослобођен политичких игрица. Хвала на изузетној подршци, то ми много значи. Нисам шоумен, немам проблем са егом и сигурно нећу давати нереална обећања - рекао је Чеферин, који је постао седми предсједник УЕФА у историји.

Словенац има 49 година и по занимању је правник, а никада није био професионални фудбалер. У свијет фудбала први пут је ушао 2005. године као члан Управног одбора футсал клуба Свеа Лесна Литија, а годину касније и у управу ФК Олимпија из Љубљане. Течно говори енглески и италијански, а када је стигао на чело ФС Словеније 2011. године, прије свега се залагао за развој омладинских школа, локалних клубова и њихове сарадње са савезом. Играо је у Лиги ветерана за клуб правника Љубљана. Потиче из угледне адвокатске породице, а прије фудбала доказао се као бранилац у многим економским и политичким случајевима. Током кандидатуре за челника УЕФА у региону се залагао за покретање регионалне лиге. Оно што је важно за српски фудбал је то да би некадашњи капитен "орлова" Дејан Станковић требало да постане функционер у УЕФА. Још није познато коју ће функцију Станковић обављати, али поједини медији у Италији преносе да ће чак постати потпредсједник. Станковић је ожењен Словенком Аном, која је рођена сестра некадашњег фудбалера Миленка Аћимовића, па је тако он близак са многим људима из свијета фудбала у Словенији.

- Од срца честитам Чеферину, који је направио добар програм којим је убедио фудбалску Европу да је он прави човек за ову функцију. Програм новог председника УЕФА јасно показује да ће радити у корист просперитета европског фудбала. Александар је свестан да га чека много посла и да ћемо уз много труда и рада имати резултате којима можемо да се похвалимо. Због свега наведеног морам признати да је лепо бити у његовом тиму - додао је Станковић.

Иначе, кандидатуру Чеферина подржао је и Фудбалски савез Србије, а предсједник Славиша Кокеза је истакао да је убијеђен да ће имати одличну сарадњу као и до сада.

ЕП и Лига шампиона

Бивши први човјек УЕФА Мишел Платини имао је идеју да формат Европског првенства 2020. године буде са више домаћина и са завршницом у једној земљи. Нови предсједник Александар Чеферин рекао је да ће се поново разговарати о тој теми, тако да можда не дође до њене реализације. Он није сагласан са недавним промјенама у Лиги шампиона, гдје се фаворизују највеће лиге. Међутим, није најавио њено преиспитивање, тако да ће то питање остати отворено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана