Борусија контром до првог мjеста

Б92
Борусија контром до првог мjеста

Фудбалери Борусије Дортмунд са првог мјеста иду у осмину финала Лиге шампиона, након ремија на гостовању Реал Мадриду.

Дерби посљедњег кола донио нам је и расплет у групи Е – Борусија је изборила неријешен резултат 2:2 на ’Сантјаго Бернабеуу’ и сачувала лидерску позицију.

Реал је испустио два гола предности, а велики бод донио је резервиста Марко Ројс у 88. минуту. Послије изгубљене лопте Марсела на лијевом боку, сијевнула је муњевита контра по тој страни коју је повукао Пјер-Емерик Обамејанг.

Брзоноги нападач побегао је Серхиу Рамосу, заврнуо у казнени за великог пријатеља, који из клизећег погађа мрежу.

Дуел у Мадриду је почео офанзивом ’Краљевског клуба’, покушавали су Бензема, Роналдо и Хамес Родригес, прије него што је француски нападач искористио очајну поставку одбране Борусије. На десном боку несхватљиво је усамљен остао Карвахал, послао оштар центаршут по земљи, а на другој стативи је Карим побјегао чуварима и савладао Романа Вајденфелера.

Тада гостујућа екипа заиграла ангажованије, имала неколико изузетних ситуација, али је почетничким грешкама остајала без прилика. Све до 39. минута када је Лука Модрић направио грешку, па фаул, а Кејлор Навас невјероватном интервенцијом спасао Реал.

Отишло се на одмор, а у наставку је Дортмунд наставио са притисцима – велике прилике нису реализовали Дембеле и Кастро, па је, очекивано, казна стигла врло брзо. Родригес је перфектно центрирао на другу стативу, одакле се Бензема поклонио за 2:0.

Међутим, није много прошло до тренутка у којем је Обамејанг вратио неизвеснот на ’Бернабеуу’. Играо се 61. минут и Бајгл је одлично примјетио Шмелцера на лијевом боку. Немачки бек је из прве упослио Габонца, којем није било лако савлада Наваса.

Од тог тренутка играло се отворено на обије стране, и једни и други су промашивали прилике, Роналдо је чак погодио стативу, али су мреже мировале, све до већ описаног гола Ројса.

Ни у другом мечу групе Е није било незанимљиво, пошто се варшавска Легија још једном одлично приказала европској публици и заслужила пласман у Лигу Европе (1:0). Спортинг је стигао као фаворит, али то није занимало Пољаке – Пријовић је проиграо Гиљермеа након пола сата, за велико славље домаћих навијача.

Мирослав Радовић, легенда клуба са стадионе пољске армије, провео је читаву утакмицу на терену и поново био један од најзапаженијих.

Тотенхем је у сезону ушао као један од фаворита у Премијер лиги, али и са циљем да ове сезоне коначно нешто уради у ЛШ. Тај сан је распршен прије двије недјеље, а утјеху ће ’Певци’ морати да пронађу у Лиги Европе. У посљедњем колу на ’Вемблију’ савладали су ЦСКА са 3:1 и у директном дуелу елиминисали ’Армејце’.

Ипак, ни то није било једноставно јер су гости из Москве повели послије нешто више од пола сата – наш Зоран Тошић, који је изашао у 71. минуту, одлично је главом спустио једну дугу лопту до Дзагоева, а овај рутински погодио доњи леви угао.

Играчи Маурисија Поћетина преокренули су већ до полувремена преко Делеа Алија и Харија Кејна, продуживши агонију Игора Акинфејева. Руски голман на 38. узастопних мечева у Лиги шампиона примио је најмање по један погодак, а катастрофу је заокружио аутоголом у финишу сусрета.

Бајер и Монако су у Леверкузену играли утакмицу без великог резултатског значаја, пошто је Монако и прије овог кола обезбједио прво, а Бајер друго мјесто у групи.

'Фармацеути' су повели голом Владлена Јурченка у 30. минуту, да би Јулијан Брант повисио на 2:0 у 48. Коначан резултат поставио је голман Монака Морган Де Сантис од ког се лопта одбила у мрежу послије промашеног једанаестерца Вендела у 82. минуту.

Монако је Групу Е завршио на првом мјесту са 11 бодова, Бајер је други с 10, док је Тотенхем трећи са седам, а ЦСКА посљедњи, четврти, са три бода.

У групи Г све је било јасно већ након првих 45 минута – поред Лестера у осмину финала иде Порто, док ће Копенхаген морати да се задовољи играњем у другом по јачини европском такмичењу.

Шампион Енглеске је још у прошлом колу обезбједио водећу позицију, због чега је Клаудио Ранијери извео комбиновани састав.

Силно мотивисани Португалци кренули су офанзивно од самог старта, повели већ у 6. минуту преко Андреа Силве, да би двадесетак минута касније Корона сјајним волеј ударцем повисио на 2:0. Мир пред одлазак на одмор донио је Брахими у финишу полувремена, а до краја је Порто убедљив сачувао друго мјесто, постигавши још два гола.

Чекајући кикс ’Змајева’, Копенхаген је без већих проблема доказао да је Клуб Бриж залутао у Лигу шампиона – Мечеле је послије покушаја Дилејнија погодио сопствену мрежу, да би Јоргенсен у 15. минуту поставио коначан резултат (0:2).

Репрезентативац Србије Андрија Павловић одиграо је свих 90 минута за Данце и у 15. минуту зарадио жути картон.

Фудбалери Севиље прошли су у другу фазу Лиге шампиона, пошто су вечерас одиграли 0:0 са Олимпиком из Лиона и тако такмичење у Групи Х завршили на другом мјесту, иза Јувентуса, који је код куће савладао загребачки Динамо са 2:0.

Јувентус има 14 бодова, Севиља 11, а Лион осам, док је Динамо завршио групну фазу Лиге шампиона са свих шест пораза, без иједног постигнутог гола.

Лиону је требала побједа, тако да је од почетка нападао и стварао шансе, али осим двије пречке није успео да постигне гол. Севиља се бранила и нападала из контранапада, а имала је једну стативу.

Јувентус је рутински побједио Динамо головима Гонсала Игуаина и Данијелеа Руганија у другом полувремену, што је било довољно за прво мјесто у групи.

Парови 6. кола Лиге шампиона:
Е група:
Тотенхем – ЦСКА Москва 3:1
(Али 38, Кејн 45+1, Акинфејев 77аг – Дзагоев 33)
Бајер Леверкузен – Монако 3:0
(Јурченко 30, Брант 48, Де Санктис 82аг)

Табела: Монако 11, Бајер 10, Тотенхем 7, ЦСКА 3

Ф група:
Реал Мадрид – Борусија Дортмунд 2:2
(Бензема 28, 53 – Обамејанг 61, Ројс 88)
Легија – Спортинг Лисабон 1:0
(Гиљерме 30)

Табела: Борусија 14, Реал 12, Легија 4, Спортинг 3

Г група:
Порто – Лестер сити 5:0
(Силва 6, 64п, Корона 26, Брахими 44)
Клуб Бриж – Копенхаген 0:2
(Мечеле 9аг, Јоргенсен 15)

Табела: Лестер сити 13, Порто 11, Копенхаген 9, Клуб Бриж 0

Х група:
Јувентус – Динамо Загреб 2:0
(Игуаин 52, Ругани 73)
Лион – Севиља 0:0

Табела: Јувентус 14, Севиља 11, Лион 8, Динамо 0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана