Борчев вртић скренуо плави воз са колосијека

Дарко Пашагић
Борчев вртић скренуо плави воз са колосијека

Бањалука - Фудбалери Борца прије дербија првог кола Премијер лиге БиХ против Жељезничара прижељкивали су да остану непоражени, а они не само да нису изгубили него су моћном ривалу из Сарајева одржали лекцију и савладали га са 1:0.

Екипа чији је просјек година нешто мало више од 21 свих 90 минута била је много бољи актер сусрета одиграног пред 5.500 гледалаца и на крају је освојила три вриједна бода, али и нанијела први пораз "плавом возу" послије осам мјесеци и 24 дана. Тим са "Грбавице" посљедњи пут поражен је у 13. колу прошлог првенства, 2. новембра 2014. године на свом терену од Сарајева са 1:2. Уједно, била је то осма побједа Борца у посљедњих девет сусрета на Градском стадиону (девети меч Жељезничар добио службеним резултатом 3:0, послије прекида 24. септембра 2011. године), али и први пораз на клупи некадашњег тренера Борца, а сада Сарајлија Миломира Одовића.

Његови изабраници, очигледно уморни послије двомеча у другом колу квалификација за Лигу Европе против мађарског Ференцвароша, офанзивно су ушли у меч, али пријетња дојучерашњег борчевца Јоце Стокића није уродила плодом. Осокољени подршком са трибина, младићи у црвено-плавим дресовима мало-помало преузимали су иницијативу и постајали све конкретнији. Таква игра уродила је плодом у 34. минуту када је са своје половине Срђан Бечелић додао лопту до Петра Илића, који се са центра прошетао кроз одбрану "плавих" и на крају са неких 18 метара погодио испод истрчалог голмана гостију, некадашњег борчевца Маријана Антоловића.

У наставку сусрета домаћи су имали још неколико изгледних прилика, али Тони Јовић, Александар Субић, Федор Предраговић и Србољуб Јандрић нису били прецизни. Казна за промашаје умало није стигла у 72. минуту, када је бивши играч Бањалучана Огњен Ђелмић шутирао са 20 метара, али је чувар мреже "црвено-плавих" Бранислав Ружић врховима прстију лопту одбио у стативу, односно у корнер.

- Пружили смо игру изнад очекивања. Надам се да смо оправдали оно што смо најављивали, а то је да ћемо борбеном игром парирати и великом Жељезничару. Настојали смо све да урадимо и надам се да смо задовољили. Морамо бити свјесни своје снаге, своје младости и наставити тренирати још боље него што јесмо. Мени је драго што је Жељезничар дошао у најјачем саставу који је могао да изведе. Хвала и публици која је у великом броју дошла да подржи нашу младу екипу - нагласио је шеф стручног штаба Борца Владо Јагодић.

Чувар мреже домаћих Бранислав Ружић у 72. минуту истакао се послије ударца Огњена Ђелмића, али је у још неколико наврата добро интервенисао.

- Дерби је оправдао епитет. Жељезничар је одлична екипа, али били смо бољи и заслужено смо дошли до цијелог плијена. Показали смо да у овој екипи има квалитета и мислим да ћемо тек у наредном периоду показивати праве партије. Одлучила је наша већа жеља за доказивањем и одлично је што смо првенство отворили побједом - нагласио је Ружић.

Кормилар Жељезничара Миломир Одовић послије меча није био баш расположен за причу.

- Честитам Борцу на заиста заслуженој побједи, наравно и на гостопримству. Дефинитивно без правог приступа се не може играти домаће првенство. Имали смо и одређених кадровских проблема, а реално гледајући прво полувријеме смо одиграли катастрофално. Друго полувријеме је било боље, али недовољно. Тешко се вратити ако не уђеш на прави начин у утакмицу и такав приступ води у пораз - нагласио је Одовић.

Стојановић и Мухић

Уговор са Бањалучанима јуче је потписао и доскорашњи централни везни фудбалер Слоге из Петровца на Млави Милан Стојановић.

- С њим ће наш везни ред добити на експлозивности и сигурно ће бити велико појачање. На проби је и 21-годишњи штопер Елмир Мухић, који је стигао из њемачког Валдхофа из Манхајма - нагласио је директор Борца Роберт Зрилић.

 

Резултати

Травник - Широки Бријег 1:2 (Смајић 81 - Вагнер 9, Менало 13)

Сарајево - Дрина данас, 17.30 часова

Зрињски - Олимпик 2:0 (Мешановић 63, Шћепановић 77)

Челик - Слобода 1:0 (Карић 14)

Рудар Приједор - Младост 3:0 (Радоја 10, Арежина 27, 37. пенал)

Славија - Вележ 1:1 (Ровчанин 89 - Јанковић 62

Борац - Жељезничар 1:0 (Илић 34)

Радник - Витез 1:0 (Лазић 63)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана