Борче Средојевић се присјетио сарадње са легендарним тренером: Блажевић нас је све чинио бољима

Дарко Драгичевић
Борче Средојевић се присјетио сарадње са легендарним тренером: Блажевић нас је све чинио бољима

ЗАГРЕБ - “Тренер свих тренера” је отишао у фудбалску вјечност. Прослављени стручњак Мирослав Ћиро Блажевић преминуо је јуче у Загребу у 88. години живота након дуге и тешке болести.

Блажевић је плијенио харизмом, лудачким оптимизмом и доскочицама које су му постале заштитни знак. “Сине мој” је узречица која је у старту топила односе са новинарима, а стручњак је знао да се нашали, загалами, али и створи сјајну атмосферу готово у сваком клубу и репрезентацији које је водио.

Свакако, од тренерских успјеха памтиће се треће мјесто са репрезентацијом Хрватске на Свјетском првенству у Француској, те титула шампиона Југославије са Динамом и улазак Приштине у Прву савезну лигу Југославије. Током каријере водио је и репрезентацију БиХ, а ту му је помоћник био Борче Средојевић. Португалија их је тад зауставила на путу ка Свјетском првенству.

- Потресла ме смрт Мирослава Блажевића. Преминуо је тренер који је имао невјероватну харизму. Тај период кад смо заједно радили у репрезентацији БиХ био је сјајан. Била је част сарађивати с њим, посебно јер је он инсистирао да будем у стручном штабу. Знао је како да направи атмосферу и уједини играче. Чинио нас је све бољима како у стручном штабу, тако и играче да вјерују да увијек могу до побиједе. Велики мотиватор, сјајан стручњак који се није плашио да пружи шансу младима. Сјећам се, пред меч са Белгијом, ишао сам са секретаром Пилавом да гледам меч против Словеније. У повратку ме Блажевић назвао и питао каква је била утакмица. Одговорио сам му да би Словенци славили да су били храбрији. А он је с друге стране одговорио: “Па, ти мене зајеб****”. То је био Ћиро. Знао је једном доскочицом да опусти тим и да га натјера да “гине” за њега - присјећа се Борче Средојевић који је умало завршио у Динаму управо због Блажевића.

- Мало је недостајало да завршим у Динаму кад сам одлазио из Ријеке. Ћиро је желио да ме има у тиму, али се све то нешто отезало, а то је искористио Партизан. А од тада смо били у контакту.

Један од фудбалера који је играо за репрезентацију БиХ док ју је водио Блажевић био је и садашњи тренер Радника Велибор Ђурић. На азијску турнеју је отишла екипа састављена од играча из шампионата појачана са шест фудбалера који су играли у иностранству. И управо анегдота с тог пута описује однос који је Блажевић имао са играчима.

- Одлазак Блажевића је губитак за свјетски фудбал. Наступ за репрезентацију коју је он водио је би­о прелијепо искуство. Ведар, знао је како да пронађе “жицу” играчима и како да се бори за њих. Након повратка с азијске турнеје свратили смо у Истанбул и требало је да будемо смјештени у хотел који је био у лошем стању. Међутим, кад је видио собе, Блажевић је побјеснио и натјерао је савез да нам промијени хотел. Прешли смо у пуно бољи, а Ћиро нам је рекао: “Кад пружите максимум на терену, онда ћу се ја борити за вас и не смије ништа да вам недостаје”. То су ствари које се памте - истакао је Ђурић.

Блажевић никог није остављао равнодушним. Иако је био пријатељ са бившим предсједником Хрватске Фрањом Туђманом, врата су му широм била отворена у Београду и Бањалуци. Посљедњу награду “Владимир Беара” примио је од спортско-рекреативног друштва Срба, а често је истицао понашање репрезентативаца тадашње Југославије након што је нестало струје на београдској “Маракани”.

Тренер је знао и да призна своје грешке. За вријеме његовог мандата у Динаму Роберт Просинечки је отишао у Црвену звезду и затим је са београдским тимом освојио титулу шампиона Европе. Затим није успио да доведе Синишу Михајловића који је отишао у Војводину.

Изразе саучешћа поводом смрти Блажевића упутили су бројни клубови из региона, као и играчи које је водио током тренерске и селекторске каријере. Сви играчи које је водио у репрезентацији БиХ су се пригодно опростили од легендарног стручњака.

Хтио да води Српску

Блажевић је у периоду док је био селектор БиХ често знао да дође у Бањалуку. А све је изненадио када је у интервју за Кликс рекао да би водио фудбалску селекцију Републике Српске.

- Сине мој, ја сам спортиста и гледам то само са те стране. Водио бих Републику Српску, још ако би ме мој пријатељ Милорад Додик позвао, не би ми било мрско. Вријеме је да престанемо с подјелама и да будемо јединствени - рекао је тада Блажевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана