Борац м:тел близу гашења

Душан Репија
Борац м:тел близу гашења

Бањалука - Људи који воде Рукометни клуб Борац м:тел немају више снаге да се боре са нагомиланим дуговањима, па су одлучили да још једном апелују на све надлежне институције да помогну како би био избјегнут најгори сценарио - гашење клуба.

Ситуација у бившем шампиону Европе одавно је далеко од идеалне, али чини се да је сада упаљен црвени аларм. Дуговања Пореској управи, повјериоцима, бившим и садашњим играчима износе готово два милиона евра.

- Тражимо састанке са надлежним градским и републичким институцијама да их упознамо како клуб ради и шта могу да очекују за можда мјесец уколико не буде помоћи. Када смо ушли у клуб, нисмо били ни свјесни колико је ситуација озбиљна. Сада је све јасно. Рјешавати нагомилане дугове и упоредо сервисирати текуће трошкове је немогуће. Рачун клуба тренутно није блокиран, али може да буде у сваком тренутку. Неким разговорима са повјериоцима смо успјели да одгодимо њихова потраживања, али више не можемо ништа да одгађамо - рекао је вршилац дужности директора Небојша Голић.

У претходних годину и два мјесеца људи који су сада у клубу готово сав новац усмјеравали су на дуговања која су затекли.

- Од септембра 2013. године дали смо 250.000 КМ на блокаде и дуговања. То је велики новац и да смо га имали на располагању, без проблема бисмо испуњавали обавезе према играчима и све остале трошкове. Овако, играчи играју без динара, стрпљење им је на измаку, али су прави хероји и најзаслужнији зашто овај клуб и даље постоји. Зна се ко је био прије нас и чије дугове враћамо. Нажалост, не можемо више - рекао је Голић.

Он је објелоданио да ће на сједници Скупштине клуба 27. новембра бити изнесени тачни подаци о дуговањима и раду клуба.

- Упознаћемо јавност гдје смо трошили новац и колико је новца прошло кроз клуб. Такође, расправљаће се и о мом положају јер не могу до вијека бити вршилац дужности директора - рекао је Голић.

Члан управе клуба Владимир Бранковић истакао је да постоји план како да се Борац врати тамо гдје је некад био.

- Имамо план како бисмо ријешили проблеме. Гдје год одемо, и данас нам траже дресове, мислим да је Борац и даље најбољи бренд Бањалуке. Овај клуб има потенцијал. У минулом периоду урадили смо много на враћању имиџа Борцу. Обишли смо много школа, обданишта и анимирали дјецу да се баве рукометом. Покренули смо омладински погон и сарадњу са рукометним школама, што значи да радимо систематски, али нећемо успјети без помоћи државе и привредника - закључио је Бранковић.

Марковић

Небојша Голић огорчен је на појединце који нису имали стрпљења да сачекају свој новац, него су блокирали клуб.

- Јавност зна за ситуацију у вези са нашим бившим играчем и тренером Драганом Марковићем. Нису спорна његова потраживања, али није у реду да он, послије разговора и договора са мном да пролонгира потраживања, послије пет дана блокира рачун. Поменути тренер није ни крочио у клуб, а већ је подигнут кредит од 50.000 КМ за који је жирант био РК Борац. То је апсурд свих апсурда - рекао је Голић.

Ђого без одговорности

Вршилац дужности директора одговорио је и на питање новинара да ли је садашња управа покренула поступке према бившим функционерима клуба.

- Бивши директор Борис Ђого подигао је кредит за који је такође био жирант РК Борац. Тај кредит је исплаћен. Подигли смо кривичну пријаву и добили одговор да за њу нема основа. У реду, нема. Причамо о дугу од око два милиона евра, али ко ће гањати људе који су направили дуг. Овдје су трошене државне паре, не приватне и мислим да неко други треба да се умијеша и види како се пословало - рекао је Голић.

 

Управа

Неки чланови управе напустили су своје позиције па ће на Скупштини бити разговарано и о људима који ће попунити њихова мјеста.

- Захваљујемо им на свему, на приватном новцу који су дали клубу и не можемо да их кривимо што су одлучили да оду. Нису видјели свјетло на крају тунела - рекао је Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана