Богдан Богдановић за Глас Српске: Ђорђевић нам дао победнички дух

Душан Репија
Богдан Богдановић за Глас Српске: Ђорђевић нам дао победнички дух

Бањалука - Оно што смо прошли у протекла два месеца не може да се опише речима. Имао сам срећу да до сада играм у клубу у којем смо сви као породица, а сада сам то доживео и у репрезентацији. Могу да кажем да сам добио 11 нових пријатеља, што је непроцењиво.

Рекао је ово за "Глас Српске" најмлађи репрезентативац Србије и један од јунака "орлова" на путу ка сребрној медаљи на Мундобаскету у Шпанији Богдан Богдановић. Протеклих дана много пута смо чули да је колективна игра била кључ успјеха, а Богдановић је то још једном потврдио.

- Од самог старта припрема селектор Александар Ђорђевић и сви људи у стручном штабу, као и ми кошаркаши смо се "нашли". Сале је невероватан човек. Мислим да је једини он веровао у нас. Из дана у дан понављао нам је да можемо до великог резултата, да имамо квалитет и на крају се исплатило.

* ГЛАС: У Шпанији није све кренуло како треба, двије побједе и три пораза, увукло је зебњу у народ. Да ли сте ви почели да сумњате у себе?

БОГДАНОВИЋ: Можда звучи нелогично, али мислим да се кључни тренутак десио на мечу против Шпаније. Играли смо солидно, они водили, али се нисмо предавали. "Потукли" смо се, Сале нас је покренуо техничком грешком и тада смо схватили колико вредимо. Ни на тренутак нисмо губили веру. Нисмо обраћали пажњу на приче да нећемо успети. Уследила је паклена серија, Грчка, Бразил па Француска, која је за нас била финале.

* ГЛАС: Како бисте описали финале против САД?

БОГДАНОВИЋ: Искрено, мислим да после Француске нисмо ни размишљали о финалу. Испразнили смо се, емоције су прорадиле и можда је то разлог убедљивијег пораза. Да смо се мало другачије припремили можда би разлика била мања, али сигурно не би успели да победимо, јер су стварно били доминантни.

* ГЛАС: Како се осјећате сада, послије три преспаване ноћи?

БОГДАНОВИЋ: Пре бих рекао да су непреспаване (смијех). Заиста не могу да схватимо шта смо направили. Селектор је рекао да ћемо бити свесни тек за 10-20 година и верујем да је то тачно, пошто је он много искуснији и већ је прошао ово што ми пролазимо.

* ГЛАС: Дочек и славље у Београду, али и славље широм Србије, Републике Српске, Црне Горе, па и дијаспоре били су величанствени. Можете ли да опишете тренутак када сте изашли на балкон?

БОГДАНОВИЋ: Знали смо да је еуфорија велика, чули смо да се спрема дочек док смо били у Шпанији, али нисмо могли да претпоставимо да ће бити онако величанствено. Немам речи да опишем, оно треба доживети. Најискреније бих  захвалио свима који су дошли, знам да је много људи било из свих делова Србије, Републике Српске, Црне Горе, читали смо да се славило широм планете где год има Срба и заиста још једном велико хвала.

* ГЛАС: Послије медаље у Шпанији порасла су очекивања јавности. Сви већ причају о идућој години и Европском првенству чија ће се завршница одиграти у Француској.

БОГДАНОВИЋ: Не треба да подлежемо еуфорији, сада сви очекују успехе, али ми треба добро да одрадимо свој посао, да се фокусирамо и покушамо да остваримо добар резултат. Имамо одличну основу, млади смо, гладни медаља и верујем да је ово само почетак жетве медаља.

* ГЛАС: Протекла сезона за вас је била као из снова. Одличне партије у Партизану, изабрали су вас Финикс Санси као 27. пика на драфту, а затим сте потписали за Фенербахче?

БОГДАНОВИЋ: Све сте рекли. Ипак, морам рећи да је било врло тешко остати на земљи, али сам уз помоћ породице и пријатеља то успео. Притисак је био велик, али нисам полетео. Не знам какав ми је распоред, надам се да ћу одморити два-три дана, а онда нови изазов - Фенербахче. Већ су ми предочили планове, а то је напад на Евролигу. Уосталом, када је на клупи Жељко Обрадовић, а на терену Немања Бјелица, мој бивши саиграч из Партизана Јан Весели и друге звезде напад на све титуле се подразумева.

Са друге планете

* ГЛАС: Пажњу на себе скренули сте одличном партијом и тројком против Бразила. Како сте се осјећали у том тренутку?

БОГДАНОВИЋ: Ух, били смо одлични у том мечу, а тројка је дошла као награда за све што смо урадили до тада. Осећај је невероватан. Саиграчи и медији су после говорили да сам човек са друге планете, али нисам. Не бих издвајао тај потез, као ниједан појединачан мојих саиграча, јер је успех тимски.

Честитке

* ГЛАС: Колико сте добили СМС порука и честитки од тренутка када сте освојили сребро?

БОГДАНОВИЋ: Стварно не знам тачно, али стварно много. Зову људи са свих страна, а свима захваљујем и овако јавно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана