Бијела опрема – синоним за Вимблдон

Б92
Бијела опрема – синоним за Вимблдон

Сви који прате тенис знају да је на Вимблдону дозвољена само бијела опрема, а то представља само једну у низу традиција на најпрестижнијем турниру на свијету.

Правила облачења уведена су 1963. године, а током година она су мијењана, само с једним циљем, да опрема коју тенисери носе буде све бијеља.

Раније су тенисери имали прилику да мало прошарају своје хаљине, шортсеве или мајице, али је од прошле године дозвољено само да на опреми могу да имају неку боју, али је то ограничено на један центиметар ширине и то на ивицама.

Многим тенисерима то смета, најгласнији против стриктних правила је био Роџер Федерер, али ако имате маште, можете да направите чудо у том једном центиметру ширине.

Од прошле године забрањен је и доњи веш у боји, па тенисерке неће више моћи да експериментишу са флоресцентним брусхалтерима или сличним.

Занимљива је и казна за оне који прекрше правила, па ће преступници добити опрему која је стандардима и то у довољној количини.

Првобитна правила, уведена 1963. године, од тенисера су тражила да имају опрему која је већим дијелом бијела. То већим дијелом је преправљено у скоро цијела бијела 1995. година, али су и тада тенисери и тенисерке имали прилику да мало оживе своју опрему. Посљедња верзија прописа је усвојена прошле године, када је дозвољен један центиметар неког шаренила.

Иако су појединци против идеје скроз бијеле опреме, више је оних који су је прихватили. Јер, бијело је синоним за Вимблдон, синоним за љето. Бијело асоцира на слободу, а исто тако се одлично слаже са зеленом травом. Уосталом, бијело успијева да пробуди кишом окупани Лондон, баш када му је то најпотребније, а то је током љета.

Уз све то, бијело представља наду и мистерију. Енглески медији су можда најбоље описали нова правила на Вимблдону слиједећим коментаром: „Бијела опрема је празна страница. Она тражи, али и одбија да одговори на питања јер су све ријечи унутра“.

За тренинге, међутим, важе друга правила, која нису толико оштра, али се опет тражи мјера. Посебна правила облачења важе и за посјетиоце Вимблдона, па је немогуће да на Централном терену некога видите у дуксу или обичној мајици.

За какве одјевне комбинације ће се одлучити тенисери и тенисерке видјећемо за мање од недјељу дана, а сви се надамо да ће нам барем неки од њих показати да имају маште...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана