Бициклисти из 80 земаља стижу у Бањалуку

Душан Репија
Бициклисти из 80 земаља стижу у Бањалуку

БАЊАЛУКА - Гранфондо свјетско првенство, које ће бити одржано у Бањалуци 2021. године, угостиће бициклисте из чак 80 земаља свијета, а очекује се да учествује око 2.500 такмичара, потврдили су организатори из Асоцијације за спорт.

До краја новембра највећи град Српске посјетиће инспектори Међународне бициклистичке уније (УЦИ) како би се увјерили да припреме које ће бити далеко најсложеније на овој манифестацији у историји на нашим просторима, иду правим током.

Осим са представницима Асоцијације за спорт, састаће се са првим човјеком Бањалуке Игором Радојичићем, те представницима Туристичке организације Бањалуке.

- Осим 2.500 такмичара, у Бањалуку ће дођи и најмање 3.000 њихових пратилаца, тако да ћемо морати угостити око 6.000 људи седам дана. То је велики логистички посао, мораће да се укључе сви нивои власти и друштва како бисмо се представили у најбољем свјетлу. Мислим да многи још нису свјесни какав смо посао направили добијањем првенства, које је по бројности и земљама учесницама најмасовнији догађај икад у БиХ. Искористили смо конекције у УЦИ-ју, наравно путем Балканске бициклистичке уније, чији сам директор, па смо добили догађај који граду домаћину доноси вишемилионски профит - рекао је директор Асоцијације за спорт Владимир Куваља. 

Олакшавајућа околност је што сви учесници и они који долазе с њима сами сносе трошкове смјештаја, па је највећи директни трошак лиценца за првенство која износи 120.000 евра.

- Прошле године у Варезеу, ове у Познању и сљедеће у Ванкуверу пракса је била да град домаћин плати лиценцу, с обзиром на то да првенство носи име по њему. Са друге стране, сви градови зараде минимално седам, осам милиона марака, с обзиром на то да 6.000 људи за седам дана за смјештај, храну, трошкове превоза и свега осталог потроши заиста много новца. Најважније је што тај новац, да тако кажем, долази са стране у нашу земљу, па је однос улога и добитка више него повољан. Да не причамо о ефектима који се не могу измјерити директним добитком - рекао је Куваља.

Градске и републичке институције послале су писмо намјере када се Бањалука борила за домаћинство, па он вјерује да неће бити проблема да буде уплаћена поменута сума.

- Бањалука је град спорта и вјерујем да је спремна за овај изазов. Већ идуће године имамо квалификациону трку за СП у Ванкуверу, гдје ће учествовати око 1.500 бициклиста, што је у једну руку генерална проба за оно главно. Немамо много времена за губљење, нарочито што нам долазе представници УЦИ-ја, па се надам да ћемо што прије ријешити питање главне лиценце - закључио је Куваља.

 

Правила учешћа

Како такмичарски бициклизам није толико заступљен код нас, шира заједница не зна правила овог првенства.

- Оно није ветеранско и рекреативно како људи мисле. Право учешћа имају сви професионални бициклисти, осим оних који возе Про тур серију, дакле најјаче трке попут Тур де Франса или Ђиро д'Италије. Сви остали имају право наступа, а наравно да постоје и такмичења ветерана и ветеранки, који су најчешће бивши врхунски бициклисти - рекао је Куваља. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана