Бањалука остала без уличне трке

Данијел Радујковић
Бањалука остала без уличне трке

Бањалука - Послије 17 година међународна атлетска трка неће бити одржана на улицама Бањалуке, што је растужило више хиљада школараца који су на овој манифестацији могли показати своје тркачке вјештине.

Један од заштитних знакова у склопу прославе Дана града, када се на главној улици окупи велики број грађана који прво гледају оне најмлађе школарце, па све старије, до главних трка сениора или сениорки, неће бити одржан због недостатка новца. На њој су редовно учествовали тркачи из Кеније, али и најбољи атлетичари из Србије, Хрватске и БиХ. Међутим, због проблема са финансијама, организација је постајала све компликованија, а све је кулминирало ове године. Због оваког развоја догађаја највише од свих жале школарци.

- Било је лијепо трчати на главној улици пред много публике. Моји другови и ја смо једва чекали трку и жао нам је што неће бити одржана ове године. Надам се да ће поново бити, јер сам једном побиједила и вољела бих опет - рекла је ученица једне бањалучке школе.

Атлетски клуб Борац као организатор није могао да скупи дио новца, а из Градске управе поручују да је то био једини начин.

- АК Борац је направио захтјев да град финансира комплетну организацију, без имало личног учешћа. Ако се добро сјећам, у питању је 20.000 марака и све је требало да падне на терет града, а град може да буде само суфинансијер, а не једини извор прихода - објаснио је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт града Бањалука Драган Бањац.

Да ће до овог једном доћи, могло се наслутити претходних година јер је буџет трке био све мањи. Како су рекли у Борцу, у срећна времена на располагању су имали од 15.000 до 20.000 марака, а посљедњих година свега 8.000.

- То је била приредба по којој је град био препознатљив, не само у БиХ, него и шире. Жао нам је што ове године неће бити одржана послије толико времена, поготово јер је окупљала много дјеце. Тих дана је расло интересовање за атлетику, а многи од школараца би касније кренули да тренирају у клубовима - истакао је тренер Борца Небојша Матијевић.

Трке привлаче пажњу

Уличне трке привлаче много пажње грађана, а доказ за то су манифестације у Прњавору и Приједору, гдје већ годинама долази много озбиљних такмичара. На тај дан град буквално заживи, а улице буду пуне дуж цијеле стазе. И због тога је штета што Бањалука губи ову трку и на тај начин прекида лијепу традицију, а питање је да ли ће је моћи поново оживјети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана