Бањалука испраћа »орлове« по медаљу

Душан Репија
Бањалука испраћа »орлове« по медаљу

Бањалука - Око стотињак грађана Бањалуке дочекало је јуче кошаркаше Србије испред хотела "Босна" и већ им ту показало да ће имати велику подршку на суботњој пријатељској утакмици против Словеније која се игра од 18 часова у дворани "Борик".

Већ по самом доласку у Бањалуку видјело се да су вицешампиони свијета направили прави избор града када је у питању посљедњи припремни меч пред Европско првенство. Ни кашњење "орлова" од сат и по није сметало грађанима да по врућини чекају своје хероје, а нарочито дјеци која су се највише обрадовала беку Богдану Богдановићу, којег су одмах опколили са свих страна. Сви репрезентативци су се радо фотографисали са окупљеним грађанима и дијелили им аутограме прије него што су отишли да се одморе прије вечерњег тренинга. Вицешампиони свијета изабрали су баш Бањалуку као посљедњу станицу пред Европско првенство, а селектор Србије Александар Ђорђевић вјерује да нису погријешили. Улазница за меч тренутно је најтраженији комадић папира у граду на Врбасу, пошто су све разграбљене у рекордном року.

- Јавила се идеја да организујемо меч у Бањалуци и радили смо на томе. Знамо шта нас чека, какви сте домаћини и надам се да ћете нам дати додатни ветар у леђа за циљеве које смо зацртали. Ову утакмицу ћемо играти максимално озбиљно, ниједну утакмицу не играмо онако, тако да будите сигурни да ћемо играти што боље можемо - казао је популарни Саша који је посљедњи пут у Бањалуци био 1999. године са групом седам и добро је упознат са атмосфером у овом граду.

Ђорђевић и његови играчи зацртали су себи циљ да буду шампиони предстојећег Евробаскета, јер би тада изборили визу за Олимпијске игре наредне године.

- Свима смо конкуренти, а циљ нам је финале и пласман у Рио. Не бежимо од тога да идемо на највеће циљеве. Србија још није била на ОИ као самостална земља и не желимо да пропустимо Рио. Не видим како другачије да размишљам него да идемо на злато, а сад да ли ћемо га освојити, то не знам, нисам добар прогнозер - додао је Ђорђевић.

Међутим, он је казао да још имају доста тога да поправе у својој игри пред почетак такмичења.

- Милош Теодосић, Зоран Ерцег и Драган Милосављевић су пропустили дио припрема, а Богдан Богдановић десет дана због проблема са леђима, али, ипак, добро иде. Гледамо грешке, сваки дан пролази у размишљању, разговорима, све с циљем да будемо спремни за Шпанију. Ове године имамо играче који су носиоци игре у својим тимовима - истакао је селектор Србије.

"Орлови" ће на шампионату играти у групи Б са Шпанијом, Њемачком, Турском, Италијом и Исландом, а прве четири ће обезбиједити пролаз у нокаут фазу.

- Група је најтежа, морамо одлично да се припремимо, пре свега атлетски, а сада и технички. Играчи су стварно радили добро и увек хоћу да их похвалим. Проблем је био игра у одбрани, пик енд рол против Словеније, али знамо где смо грешили и надам се да ћемо то поправити. Било је и много позитивних ствари, добра енергија, много трчања и полако сви момци долазе на оптималан ниво форме. Можемо да одговоримо свим начинима игре. Кошарка је много убрзала, атлетика је основа. У Србији се игра мало другачије, са више технике, мање транзиције, али ми имамо одговоре и на брзу, атлетски јаку игру - закључио је Ђорђевић.

Србија је у четвртак савладала Словенију у "Стожицама" са 79:70, а свој шоу имао је Немања Бјелица са 19 поена. Предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Борис Спасојевић је казао да им је част што ће угостити овакве двије репрезентације.

- Част нам је да будемо домаћини, све је спремно, мјесец смо радили на овом догађају који ће остати дуго у сјећању нашим грађанима, а и шире. Надам се да ћемо се добро забавити и да ћемо Србију испратити по медаљу - казао је Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана