Бањалучки прволигаши избјегли гашење

Душан Репија
Бањалучки прволигаши избјегли гашење

Бањалука - Влада Републике Српске одобрила је одгоду плаћања пореског дуга Фудбалском клубу Борац и Рукометном клубу Борац м:тел те на тај начин практично спријечила гашење ових клубова.

"Фудбалери" дугују девет и по милиона, а "рукометаши" 581.000 марака и заједно са бијељинским Радником највећи су дужници међу спортским колективима, а овом одлуком могу да одахну до краја године.

- Одлука је дошла у право вријеме, а да је којим случајем била другачија, то би значило и гашење клуба. Ово нам је велики вјетар у леђа, пошто ћемо коначно моћи функционисати нормално. Измирили смо готово цијели дуг за ПДВ, остало нам је још неких 16.000 марака, ускоро ћемо исплатити и бившег тренера Зорана Трнинића, тако да ће нам рачун ускоро бити одблокиран. До сада су све трошкове плаћали чланови управе клуба из својих џепова - рекао је члан Управног одбора Борца м:тел Владимир Бранковић.

Он је поздравио и одлуку Савјета за спорт града Бањалуке да већину новца из буџета даје клубовима за које процијени да су од општег интереса за град.

Предсједник ФК Борац Драшко Илић свјестан је да ово није рјешење проблема.

- Велико хвала за овакву одлуку, драго ми је да су људи препознали ситуацију у којој се налазимо, али проблеми у спорту су много већи. Надам се да ће Министарство породице, омладине и спорта ускоро предложити нови закон о спорту и да ће нам на тај начин трасирати пут како да се понашамо и како да радимо. Бојим се да без тог закона нећемо успјети сачувати клуб, а ни колеге из других клубова - рекао је Илић.

Помоћник министра породице, омладине и спорта Горан Раца нагласио је да је ово трећи пут да Влада Српске излази у сусрет клубовима.

- Први пут дуг је био замрзнут крајем 2013. године, затим током цијеле 2014, а сада и у 2015. години. Имали смо конкретне и коректне разговоре са представницима клубова, који не бјеже од дуга, него једноставно тренутно нису у могућности да га враћају - закључио је Раца.

Највећи дужници

1. ФК Борац        9.423.133,73 КМ

2. ФК Радник      979.495,05

3. РК Борац м:тел         581.687,29

4. ФК Рудар Угљевик  334.431,63

5. ФК Славија     80.380,96

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана