Бањалучани трчали славни маратон: У Њујорку вас носе ноге и публика

nezavisne.com
Бањалучани трчали славни маратон: У Њујорку вас носе ноге и публика

Свако од нас је трчао у складу са својим очекивањима, и мислим да смо их негдје чак и премашили и срећан сам због тога. За неке од нас ово је први маратон и тим је наш успјех и већи, рекао је Горан Ћорић, члан Организационог одбора Бањалучког полумаратона, који је са колегама Владимиром Селецом, Миланом Милинчићем и Стеваном Димитријевићем 5. новембра успјешно истрчао једну од најмасовнијих маратонских трка свијета, славни Њујоршки маратон.

Осим доброг спортског утиска и успјеха организатори и оснивачи Бањалучког полумаратона су задовољни и оствареном сарадњом са организаторима 47. Њујоршког маратона.

„У Њујорку смо били тркачи и учесници, али смо у САД отпутовали на позив организатора Њујоршког маратона, гдје смо учествовали у 'Race director' програму, који нам је омогућио да из ближе перспективе испратимо организацију једног овако великог догађаја. Полумаратони и маратони у Европи и свијету увијек су добра прилика да се остваре нови контакти, прошири мрежа комуникације са свјетском тркачком заједницом, те оствари сарадња са многим битним чиниоцима у тркачкој индустрији. Све је то у циљу унапређења организације Бањалучког полумаратона у годинама које долазе“, казао је Ћорић.

Ћорић од утисака из свјетске метрополе истиче велику подршку навијача, саму организацију трке и велико заједништво између организације и такмичара.

„Трчати у Њујорку је искуство за цијели живот. Невјероватно путовање. Све вријеме трке не носе вас само ноге, него и публика. На улицама града је 2,5 милиона навијача који вам дају снагу да издржите. Сам догађај је фасцинантан по свим бројкама које га прате - стојите на старту са 50.000 учесника и трчите са најбржим тркачима свијета и најпознатијим именима која чине тркачку елиту. Све вријеме, трка је отворена за све рекреативце скоро без временског ограничења, што је феноменална ствар. На стази је 8.000 волонтера који су на располагању тркачима на окрепним станицама, а сам догађај спектакуларним чини 130 различитих бендова који су распоређени дуж цијеле стазе на сваких 300 метара. С друге стране, када дођете до финиша, без обзира на то да ли сте трчали четири или десет сати, на циљу вас чека директор Њујоршког маратона који вам први честита на резултату. Њујорк оваквим ставом сваком госту и цијелом свијету шаље јасну поруку - да је уз заједништво и подршку у животу могуће све. Побиједити себе и савладати све друге препреке“, каже Ћорић.

Селец истиче да су током боравка у САД искористили прилику да промовишу манифестацију у Бањалуци.

„У оквиру 'Раце дирецтор' програма могли смо да учествујемо и у додатним активностима које су пратиле трку, што смо вишеструко искористили. Посјећивали смо социјална дешавања те омогућили Бањалучком полумаратону да у овој години буде још видљивији“, казао је Селец.

За Димитријевића маратон у Њујорку имао је и посебну симболику јер је трчао у име непрофитне хуманитарне организације „Chaub of hope“ која широм свијета помаже дјеци са срчаним проблемима.

„Сваке године на маратону се прикупе огромна средства која одлазе у хуманитарне сврхе и руке оних којима је помоћ пријеко потребна. Занимљив је податак да се прошле године кроз хуманитарне активности прикупило око 36 милиона долара, што је феноменална ствар. С обзиром на то да је овај пут забиљежен рекордан број од 50.000 учесника, ја вјерујем да ће та цифра у коначници бити још већа. Очекивани износ новца који сам поставио као циљ на почетку скоро је дупло премашен, а са портала преко ког је прикупљан новац обавијештен сам да са прикупљеним износом спадам у групу од један одсто највећих донатора за мјесец октобар и због тога сам пресрећан и та вијест додатно ми је уљепшала боравак у Њујорку“, истакао је Димитријевић.

Након што сумирају утиске из Њујорка организатори бањалучке трке крећу пут региона и Европе гдје ће промовисати нови концепт 4. Бањалучког полумаратона. Бањалучка трка 2018. године биће одржана на новој, знатно атрактивнијој полумаратонској траси, а сам догађај пратиће и бројни други спортски, културни, едукативни и забавни програми.

„Run & more“ полумаратонски викенд у Бањалуци почеће 10. маја и трајаће три дана, а све тркаче и госте града очекују концерти, спортски семинари, едукације, тренинзи, Expo - полумаратонски сајам спортске опреме, спортских догађаја и туризма, рафтинг, параглајдинг, забава за дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана