Бах: Свјетски спорт ће престати да постоји ако се владе буду уплитале

Srna
Foto: Rusteam

ЛОЗАНА - Свјетски спорт ће престати да постоји у садашњем облику ако се умијешају владе држава, изјавио је предсједник Међународног олимпијског комитета /МОК/ Томас Бах.

"Сви актери поново јасно стављају до знања – не могу владе да одлучују који спортисти могу да учествују у којим такмичењима", рекао је Бах.

Он је послије сједнице Извршног одбора МОК-а у Швајцарској рекао да ће то бити крај свјетског спорта какав је данас, преноси ТАСС.

МОК је 28. марта препоручио да међународне федерације дозволе руским и бјелоруским спортистима да се такмиче под неутралним статусом, док неће моћи да учествују у тимским такмичењима.

Други услов је да спортисти не треба да буду присталице специјалне војне операције, нити да буду повезани са оружаним снагама или националним безбједносним агенцијама.

Предсједник Руског олимпијског комитета Станислав Поздњаков назвао је ове препоруке апсолутно неприхватљивим јер би довеле до раскола у руском спорту.

МОК је 28. фебруара 2022. издао препоруке међународним спортским федерацијама да забране спортистима из Русије и Бјелорусије учешће на међународним турнирима, наводећи као разлог специјалну војну операцију Москве у Украјини.

МОК је 25. јануара изнио приједлог да се појединим спортистима из Русије дозволи учешће на међународним турнирима као неутрални, под условом да активно не подржавају специјалну војну операцију Русије у Украјини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана