Американизација кошарке у БиХ

Милан Зубовић
Американизација кошарке у БиХ

БАЊАЛУКА - Тренд ангажовања америчких кошаркаша ни ове сезоне није заобишао клубове из БиХ који су због различитих разлога рјешење својих проблема видјели у играчима који нису са простора бивше Југославије.

Долазак Американаца почео је прије двадесетак година када су се поједини клубови први пут одважили на такав потез што је тада представљало велики шок за љубитеље игре под обручима који су навикли на “момке из своје средине”, а истом приликом бивша држава била је суперсила у кошарци.

Сада је то постало мање-више и не изазива претјерано изненађење када неки Американац стигне у БиХ док је у осталим европским клубовима то просто незамисливо. 

Од 12 клубова који се ове сезоне такмиче у Лиги БиХ половина њих има Американца док су ту још два странца из других држава. Највише их је у Братунцу, Слободи и Игокеи, по три.

Братунчани су прошле сезоне били дебитанти и имали тројицу Амера док је ситуација иста и ове сезоне па дрес клуба са истока Републике Српске носе Брајан Лонг, Демарко Фостер и Малик Хлучовеки. За екипу из Тузле која паралелно игра и Другу АБА лигу наступају Волтер Дензел Грег, Џозеф Тиоболд Росга и Нолан Џејмс Бери.

Стање у Игокеи је специфично јер игра АБА лигу за коју су потребни далеко квалитетнији играчи од оних који играју у Лиги БиХ па тако екипа из Александровца са комбинованим саставом наступа у Лиги БиХ, а њен дрес носе Денис Клифорд, Рашад Вон и Кинан Еванс док је из Литваније стигао Ваидис Кариниаускас.

Чапљина која је повратник у Лигу БиХ ангажовала је Бунгеија Престона док је пред почетак сезоне сарадња раскинута са Кајлом Мејером, а то је и Матија Милин, Американац хрватских коријена. Новајлија у елитном такмичењу Промо из Доњег Вакуфа у својим редовима има Американца Ервина Карабла као и Нигеријца Ифеанија Принса.

Спарс је годинама оријентисан на развој младих играча, али је ове сезоне ангажовао Дариона Донтеа Стронга из САД јер им је потребна дужа клупа пошто се такмиче у Другој АБА лиги. Трећи представник БиХ у другом разреду регионалног такмичења, Широки, тренутно у својим редовима нема странаца што није био случај ранијих година.

Вогошћа је раније имала странце, а пошто је каснила са припремама за ову сезоне могло би се очекивати да ангажује некога у наредном периоду. Зрињски ове сезоне нема Американаца као што је то био случај раније када је много боље финансијски стајао, а најзвучније име био је Тор Мареј који је својевремено играо за Њујорк Никсе у НБА лиги.

Искусни кошаркашки стручњак из Бањалуке Драгао Каралић који је водио клубове у Јадранској лиги, Лиги БиХ и Првој лиги РС сматра да се кошарка на овим просторима много промијенила током посљедњих двадесетак година.

- Један од разлога ангажовања станаца, у овом случају Американаца, је недостатак интересовања домаћих играча јер је све мање дјеце која тренирају кошарку и стога је све мање квалитетних играча. Дјеца нису као прије, доста су размажена, желе већу пажњу управа и стручних штабова док заузврат ништа не дају на паркету. Уз то су поједини родитељи доста амбициознији од дјеце која немају вољни момент док треба имати на уму да се управе појединих клубова боје дати већу шансу домаћим играчима. Друга ствар је цијена јер можете довести играча из САД за 500 долара мјесечно који могу да одговоре потребама одређених клубова који за те паре не могу да пронађу домаћег играча - изјавио је Каралић.

Када се ангажују Американци углавном су то плејмејкери чије је квалитет под знаком питања док висина уговора не гарантује да ће донијети превагу на терену.

- Податак да се највише траже плејмејкери доста је забрињавајући јер је бивша Југославија на тим позицијама увијек имала највише играча. Раније је постојао проблем са висином и тражени су центри док се сада све окренуло и немамо организатора игре док “извозимо” крилне центре. Да ли ће неки плеј донијети потребан квалитет и превагу велико је питање. Неко има среће па погоди са појачањем неко нема па мијења након тридесетак дана - казао је Каралић.

Ипак, има и оних који годинама одолијевају ангажовању америчких играча и посвећени су стварању истих из свог подмлатка или ангажују кошаркаше са простора бивше Југославије. Три клуба која још нису подлегли тренду су Леотар, Младост и Мркоњић Града и Какањ. 

- Очигледно је да су клубови који не желе странце у својим редовима процијенили да имају довољно добар ростер па не желе да ризикују јер је свако довођење играча којег је раније гледао мачка у џаку - рекао је Каралић.

Раније је био случај да само водећи клубови доводе страна појачања док је то сада случај и са онима и мањих средина.
- Једноставно недостаје им играча па су присиљени на тај потез. Са њима подигну квалитет и имају шансе да изборе опстанак - казао је Каралић.
 

Правилник

Сходно правилнику Кошаркашког савеза БиХ на првенственим утакмицама у сезони 2019-2020. године могу наступати и страни играчи то јест они који у тренутку подношења захтјева за лиценцирање немају пасош БиХ.

Свака екипа у мушкој конкуренцији у ростеру од 24 играча може имати осам странаца, а у женској конкуренцији четири странца. Играчи који немају пасош БиХ су страни играчи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана