Амери одвели Звезду у Евролигу!

Б92
Амери одвели Звезду у Евролигу!

Београд - Кошаркаши Црвене звезде побjедили су Партизан 81:73 и са 3-1 у серији пласирали се у финале АБА лиге, и што је још важније у Евролигу.

Црвено-бијели су лоше почели меч, губили су десет разлике у првом периоду, али су захваљујући много бољем шуту преокренули до полувремена и у наставку одржавали вођство.

Јунаци Звездине побједе била су двојица Американаца, Чарлс Џенскинс је блистао у првом, а Маркус Вилијамс у другом полувремену, са по 19 поена.

Док је Џенкинс погађао углавном у првом полувремену и са осам узастопних поена вратио Звезду у егал послије +10 за Паартизан, Вилијамс се разиграо у другом дијелу, те са шест поена у низу крајем трећег периода вјероватно преломио меч. Дабл-дабл је остварио Бобан Марјановић са 12 поена и 14 скокова. Двоцифрен учинак имали су још Никола Калинић са 11 и Лука Митровић са 10 поена.

Партизан је имао само једног расположеног играча, али 25 поена и 7 скокова Еда Мурића није било довољно за “мајсторицу”. Словенца је добро пратио само Никола Милутинов са 13 поена уз 8 скокова, опет је подбацио Александар Павловић са само 3 поена (0/7 из игре), док је Милосављевић добро отворио меч са неколико атрактивних кошева, али су га послије фаулови зауставили на девет поена, до искључења у 27 минуту.

Звезда је добила први меч 73:64, Партизан је направио “брејк” у другом са 70:68, да би црвено-бијели узвратили у суботу 95:85. У другом полуфиналу играће се “мајсторица”, Цедевита је са двије побједе у Загребу вратила серију против Будућности у Подгорицу.

Партизан је боље отворио меч, серијма кошева Милосављевића и Мурића, уз помоћ Мачвана, црно-бијели стижу до двоцифрене предности средином првог периода (21:11), али Џенкинс са осам узастопних поена уз тројку Калинића враћају Звезду у егал послије уводних десет минута (24:22).

Услиједила је жестока борба двије одбране у другој четвртини, црно-бијели су све теже долазили до поена, али ни играчима Звезде није ишло најбоље у нападу. Ипак, надмоћ домаћина у скоку црвено-бијели су у финишу полувремена надокнадили са неколико тројки, те преокренули на кош предности на полувремену (36:38).

Иако је Партизан контролисао скок и опет добро покривао Марјановића у рекету, Звезда је све то надокнадила са шест тројки (од 15), док су црно-бијели постигли само једну за 20 минута (од 8).

У трећем периоду темпо је још више успорен, Партизан је наставио да се мучи у нападу, али је имао расположеног Мурића (15п), који је са три тројке одржавао црно-бијеле у игри. Звезда је имала више расположених играча, Калинић и Јовић су погађали у првој половини, Митровић и све бољи Вилијамс у другој половини четвртине, те стекла максималних девет поена предности. Црно-бијели су ушли и у проблеме са фауловима, јер су по четири направили Акојон и Милосављевић, па су заостајали шест поена пред посљедњих десет минута (58:64).

Звезда је јаком одбраном наставила да контролише ритам меча и у посљедњем периоду, у међувремену је стао шут и Мурића, а Партизан није имао другог расположеног играча да га врати у игру, па су црвено-бијели са 81:73 стигли до коначне побједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана