Алекса Гатарић, Бањалучанин из Цедевите позван на НБА камп: Нико ме није гурао, све сам стекао радом

Иван Драгичевић
Алекса Гатарић, Бањалучанин из Цедевите позван на НБА камп: Нико ме није гурао, све сам стекао радом

Загреб - Камп “Кошарка без граница” открио је бројне НБА играче. Најупечатљивији примјер је центар Филаделфије Џоел Ембид, али и његов земљак из Сенегала Паскал Сијакам, који са Торонтом игра финале НБА лиге. Кроз овај камп прошли су и многи други кошаркаши, а ове године позивницу је добио Алекса Гатарић.

Члан Цедевите скренуо је пажњу на себе добрим играма за овај загребачки клуб у хрватском првенству и јуниорској АБА лиги. Рођен је 2002. године у Бањалуци, а у Цедевиту је отишао из Кошаркашког клуба Руки. Изненадио га је позив на камп који ће од 9. до 12. јуна бити одржан у Риги.

- Био сам у школи и мама ме је назвала да ми саопшти информацију. Морао сам изаћи напоље, од узбуђења нисам могао да будем на часу. Срећан сам због позива. Напоран рад се исплатио, дошао сам из мале средине и ово је свакако успјех. Све сам стекао својим радом, драго ми је што могу да кажем да ме нико није гурао. Никада нисам био главни играч, не могу рећи да сам био у другом плану, али играо сам са момцима који су имали већу улогу. У Цедевити се све промијенило и прија ми улога лидера. Волим да преузимам одговорност, волим да одлучујем утакмице. Понекад је то незавидна улога, јер кад промашиш шут знаш да си крив, али без обзира на то, немам страх да рјешавам утакмице - рекао је Гатарић.

Прошле године је камп “Кошарка без граница” одржан у Београду, за играче рођене 2001. године. МВП кампа био је Дени Авдија, кошаркаш Макабија и син бившег играча Црвене звезде Зуфера Авдије. Овај младић већ игра за први тим “поноса Израела”, а Алекса се нада да ће и он ускоро закуцати на врата првог тима Цедевите.

- Презадовољан сам. Услови су невјероватни, а на добро се лако навићи. Ја сам прилагодљив, тако да сам се брзо уклопио. Имамо дворану 24 часа на располагању и тренери су увијек ту за нас. Због свих фактора сам доста напредовао и долазак у Загреб био је пун погодак. Завршили смо четврти у АБА лиги, мислим да смо могли више да нас повреде нису ослабиле. Циљ ми је да што прије дебитујем за први тим. Доста времена проводим са момцима из Б тима, упознао сам и Андрију Стипановића који је сјајан момак и велики мотиватор - рекао је Гатарић.

Спајање Цедевите и Олимпије у један клуб неће утицати на рад Цедевитине академије која ће и даље бити на Загребачком велесајму. НБА кампови су увијек добра прилика да млади играчи упознају НБА асове и велике тренере. У Београду је прошле године боравио Грег Попович па се Алекса нада да ће и у Летонији бити познатих имена.

- Волио сам игру Криса Пола, био ми је узор. Сада сам промијенио стил па се више не угледам на њега. У Ригу идем да научим нешто ново и упијам знање тренера и играча. Надам се да ће ми камп помоћи да постанем бољи кошаркаш - рекао је Гатарић.

Поред њега у Риги ће се наћи и двојац београдског Партизана Лука Тарлаћ, син Драгана Тарлаћа и Лазар Стефановић. Ту је и Хрват из Реала Борис Тишма, Лео Менало из Стела Азуре и Цибонин Роко Пркачин. Црну Гору представља Алекса Булајић, члан њемачког Улма.

 

Позив у А селекцију БиХ

Алекса Гатарић прошле године је играо за кадетску репрезентацију БиХ, а његов таленат није прошао незапажено ни код селектора А селекције Ведрана Боснића.

- Добио сам позив да се придружим припремама. Ово љето ћу провести с њима и то је још једно велико признање -  рекао је Гатарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана