Ахметов продаје све странце из тима

Агенције
Ахметов продаје све странце из тима

Доњецк - Власник украјинског шампиона у фудбалу Шахтјора Ринат Ахметов одлучио је да у зимском прелазном року прода све странце због политичке кризе и рата у области гдје се налази овај клуб.

"Рудари" су претходних година израсли у један од најбољих клубова источне Европе, али су сада озбиљно уздрмани. Рат који траје већ дуже вријеме однио је доста људских жртава, а могао би и прву спортску. Клуб који је посљедњих неколико година доминирао украјинским фудбалом и био редован учесник европских такмичења сада је дочекао тужну судбину.

Њихов стадион "Донбас арена" одавно је празан због ратних сукоба, а неколико пута био је и мета бомби. Из тих разлога Шахтјор се морао преселити из ратом захваћеног и од Украјине "отцијепљеног" Доњецка, те је тренутно у Лавову, гдје игра утакмице домаћег првенства и елитног европског такмичења. Без обзира на пласман у осмину финала у којем играју са Бајерном, Ахметов пресељењем губи превише новца да би могао да настави са нормалним функционисањем клуба. Из тог разлога у јануарском прелазном року на трансфер листи требало би да се нађу сви Бразилци, а прије свих први стријелац Лиге шампиона Луиз Адријано, који је постигао девет голова и већ је на листи жеља најбољих европских клубова, слично као и Даглас Кошта. За њих двојицу Монако је већ понудио 60 милиона евра, а тражени су и Алекс Теишеира, Бернард, Фред, Фернандо и Тајсон. Ни остали не би требало да имају проблема при тражењу новог ангажмана у којем ће наставити каријеру, попут Дарија Срне, Илсиња, Азеведа, Дентиња, Марлоса, Исмаила и Велингтона Нема. Ахметов је спреман чак и да спусти одштетне захтјеве већини играча како би успио да их прода.

У посљедње вријеме украјинска екипа је доводила много Бразилаца у клуб и имала је добар скаутинг, међутим, све би могло врло брзо пасти у воду. Шахтјор је под вођством Ахметова по девет пута освојио украјинско првенство и Куп, шест пута Суперкуп, те Куп УЕФА 2009. године.

Ова сезона

Шахтјор је тренутно други на табели украјинског првенства са пет бодова заостатка за кијевским Динамом, док је у Лиги шампиона заузео друго мјесто у групи Х иза Порта. У осмини финала састаће се са Бајерном. Овосезонски наступ могао би да буде доведен у питање, као и резултати које су до сада постизали због ратне ситуације у Доњецкој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана