АБА тек послије домаћих првенстава

Милан Зубовић
АБА тек послије домаћих првенстава

Бањалука - Такмичење у Јадранској лиги одавно је завршено, али битке за зеленим столом и даље трају.

Руководство регионалне лиге одлучило је да ће такмичење у сезони 2016/17. почети 1. октобра, али је Кошаркашки савез Словеније узбуркао ситуацију, која се коначно примирила и жели да промијени формат који је до сада био у употреби. Жеља Словенаца, којима се придружио и Кошаркашки савез Хрватске, јесте да се прво играју домаћа првенства па тек онда регионална лига. КС Словеније на свом сајту објавио је списак 12 пријављених клубова за учешће у домаћој лиги, док је наводно и КСХ усвојио календар такмичења, само га још није објавио.

- Све до сада што је одлучено је велика непознаница, јер се чека коначан договор FIBA и Евролиге, ако је он уопште могућ. КС Словеније је послао допис да се остали савези изјасне у вези са оснивањем нове лиге. Словенци и Хрвати већ су повукли подршку АБА лиги и изгледно је да она неће бити у формату какав је био до сада и регионално такмичење било би играно тек након завршетка националних шампионата - изјавио је предсједник КС БиХ Александар Фулурија.

У овом тренутку КС БиХ још није донио свој став и све би требало да буде познато након састанак Управног одбора идуће седмице.

- Спремамо састанак УО и чекамо став Србије који се неће оглашавати наредних дана. Други савези желе да иду са својим националним првенствима и највјероватније ћемо бити приморани да слиједимо пут Србије или Хрватске. Ово је велики проблем за Игокеу, којој није у интересу да већи дио сезоне игра првенство БиХ, које је неупоредиво слабије у односу на АБА лигу - казао је Фулурија.

Игокеа није једини тим који се суочава са проблемом лошег квалитета лиге, јер је слична ситуацији у Црној Гори, гдје Будућност доминира од осамостаљења државе. Александровчани су ове године стигли до четврте узастопне шампионске титуле, при чему су доживјели само један пораз у 16 утакмица, које су рјешавали у своју корист са двадесетак поена разлике.

- АБА лига је прије неколико дана објавила датум почетка такмичења, чиме је јасно послала поруку да жели да траје цијеле сезоне. Сваки дан круже различите приче о АБА лиги, али не желим да их коментаришем и много тога ће бити познато након скупштине, која је заказана за 11. јул. Ми смо за то да играмо АБА лигу као што је то до сада био случај, а нашу судбину дијели и Будућност која жели да направи јаку екипу и избори наступ Евролиги, али јој то неће бити лако уколико буде морала да игра првенство Црне Горе - изјавио је генерални менаџер Игокее Игор Додик.

Пласман бескористан

Уколико би се десило да се прво играју национална првенства па затим регионално такмичење, пласман који су остварили клубови у сезони 2015/16. не би био вреднован, већ би се признавао пласман на крају сезоне 2016/17. Ако Јадранска лига почне 1. октобра у њој би требало да наступе Црвена звезда, Партизан, Мега Лекс (Србија), Игокеа (БиХ), Цедевита, Цибона, Задар (Хрватска), Хелиос, Златорог (Словенија), Будућност, Морнар (Црна Гора) и МЗТ (Македонија).

Олимпија тражи проширење

Олимпија је упутила званичан захтјев руководству АБА лиге у којем тражи проширење регионалне лиге на 14 клубова. Љубљанчани нису стекли право наступа кроз национално првенство па сад на све начине покушавају да буду дио регионалног такмичења, баш као што су то урадили прошле године када се управо због њих лига проширила са 12 на 14 клубова. Ову иницијативу наводно је подржало Удружење клубова Кошаркашке лиге Србије и ако дође до проширења изгледно је да ће ФМП бити 14 клуб у такмичењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана