Аматери дијеле лекције клубовима са Балкана

Душан Репија
Аматери дијеле лекције клубовима са Балкана

Бањалука - Клубови из бивше Југославије, осим представника Хрватске, посљедњих година лако просипају углед у европским такмичењима, често не успијевајући да прођу два, а понекад и прво коло квалификација за Лигу шампиона и Лигу Европе.

Чак 16 од 24 клуба из земаља бивше Југославије минуле седмице, дакле крајем јула, завршили су европске снове, па сада чекају да почну првенства како би поново јурили визе за континентално такмичење.

Тако су већ у другом колу за елитно клупско такмичење завршили Зрињски (БиХ), Сутјеска (Црна Гора) и Работнички (Македонија), док је у Лиги Европе још гора ситуација. Друго коло нису преживјели Жељезничар, Широки Бријег (БиХ), Војводина, Јагодина и Чукарички (Србија), Горица, Копар (Словенија) и Будућност (Црна Гора). Европске снове послије првог кола престали су да сањају Челик и Ловћен из Црне Горе, македонски Турново и Шкендија, те Велење из Словеније, који су изгубили од аматера, попут Мике из Јерменије или Лација из Албаније.

Србија је већ у другој половини јула остала само са једним представником у европским куповима, Партизаном у квалификацијама за Лигу шампиона. Такав резултат вјероватно је и одраз тога што Црвена звезда због суспензије UEFA није имала право наступа ове сезоне, али је чињеница да српски фудбал из године у годину тоне све дубље. Некада су вјечити ривали пунили стадионе против Милана, Лација, Њукасла, Бајерна, Арсенала..., а сада публика у Србији стрепи од Шерифа, Омоније, АЕЛ-а, Тренчина... 

Ове сезоне сви представници Србије запели су у другом колу квалификација за Лигу Европе. Осим за националне бодове, узалуд су биле побједе Војводине против Тренчина (3:0) и Чукаричког у Аустрији против Гродига (2:1), пошто су прве мечеве изгубили са по 0:4. Јагодина је имала највише шанси за пролаз, али је послије 0:0 у Клужу изгубила на домаћем терену са 0:1, иако је била много боља екипа и пропустила зрелије шансе.

Такав расплет за сада је донио Србији само 1,5 бодова на листи националних коефицијената UEFA, а уколико "црно-бијели" не направе већи искорак у наставку такмичења, биће ово убједљиво најслабија сезона у новијој историји српских клубова. Прије само десет година Србија је заузимала 17. мјесто по националном коефицијенту, а сада је десет мјеста слабија, са тенденцијом пада. Раније је успјехе биљежио Партизан, који је два пута играо и у групној фази Лиге шампиона, те пет пута у Лиги Европе, која се некада звала Лига UEFA. "Црно-бијели" су чак у сезони 2004/05. "презимили" у Европи, дошли до осмине финала Лиге UEFA, гдје су заустављени од ЦСКА из Москве. У посљедњих десет година Црвена звезда је два пута играла у групној фази Лиге Европе.

Много бољи учинак нису направили ни клубови из БиХ. Од четири представника на почетку сезоне, само је Сарајево остало на европској сцени. Екипа са "Кошева" успјела је да надокнади 0:1 из првог меча против Хаугесунда, славила је у Норвешкој са 3:1 и заказала дуел против грчког Атромитоса.

Да није било клубова из БиХ и Црне Горе, питање је да ли би Словенија и Македонија уопште још увијек имале представника. Наиме, Марибор је избацио Зрињски, пошто је послије 0:0 на "Пецари" славио са 2:0 и пласирао се у треће коло квалификација за ЛШ, док је у Лиги Европе Металург био бољи од Жељезничара. Такође, у првом колу овог такмичења Челик из Никшића понижен је већ у првом колу, изгубивши од Копра укупним резултатом 0:9, али је и Копар завршио такмичење у идућој рунди од Нефчија из Бакуа.

Много боља ситуација је у Хрватској. Динамо је рутински савладао Жалгирис и против Алборга ће бити фаворит да прође у плеј-оф за Лигу шампиона, док су Ријека, Хајдук и Сплит прескочили препреке и играће у трећем колу ЛЕ. Овакви резултати сигурно ће донијети напредак Хрватској на листи и не би било чудо да за неколико година њихов шампион буде носилац у плеј-офу за Лигу шампиона, или Лигу Европе.

UEFA коефицијенти

 

21. Хрватска        16.625

27. Србија   11.125

28. Словенија       9.625

36. БиХ       5.750

38. Црна Гора      4.875

39. Македонија     4.750

 

 

Резултати екс-ју клубова

Србија

Лига шампиона

Партизан - Торшавн 3:0, 3:1

Лига Европе

Војводина - Тренчин 0:4, 3:0

Јагодина - Клуж 0:0, 0:1

Чукарички - Гродиг 0:4, 2:1

 

БиХ

Лига шампиона

Зрињски - Марибор 0:0, 0:2

Лига Европе

Сарајево - Хаугесунд 0:1, 3:1

Широки Бријег - Млада Болеслав 1:2, 0:4

Жељезничар - Металург С. 2:2, 0:0

 

Хрватска

Лига шампиона

Динамо - Жалгирис 2:0, 2:0

Лига Европе

Ријека - Ференцварош 1:0, 2:1

Хајдук - Дандалк 2:0, 2:1

Сплит - Мика 2:0, 1:1

 

 

Словенија

Лига шампиона

Марибор - Зрињски 0:0, 2:0

Лига Европе

Горица - Молде 1:4, 1:1

Велење - Лаци 1:1, 1:2

Копар - Нефчи 2:1, 0:2

 

 

Црна Гора

Лига шампиона

Сутјеска - Шериф 0:2, 0:3

Лига Европе

Будућност - Омонија 0:2, 0:0

Ловћен - Жељезничар 0:0, 0:1

Челик - Копар 0:4, 0:5

 

Македонија

Лига шампиона

Работнички - Хелсинки 0:0, 1:2

Лига Европе

Шкендија - Зимбру 2:1, 0:2

Турново - Чикура 0:1, 1:3

Металург С. - Санта Колома 3:0, 2:0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана