Amateri dijele lekcije klubovima sa Balkana

Dušan Repija
Amateri dijele lekcije klubovima sa Balkana

Banjaluka - Klubovi iz bivše Jugoslavije, osim predstavnika Hrvatske, posljednjih godina lako prosipaju ugled u evropskim takmičenjima, često ne uspijevajući da prođu dva, a ponekad i prvo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Čak 16 od 24 kluba iz zemalja bivše Jugoslavije minule sedmice, dakle krajem jula, završili su evropske snove, pa sada čekaju da počnu prvenstva kako bi ponovo jurili vize za kontinentalno takmičenje.

Tako su već u drugom kolu za elitno klupsko takmičenje završili Zrinjski (BiH), Sutjeska (Crna Gora) i Rabotnički (Makedonija), dok je u Ligi Evrope još gora situacija. Drugo kolo nisu preživjeli Željezničar, Široki Brijeg (BiH), Vojvodina, Jagodina i Čukarički (Srbija), Gorica, Kopar (Slovenija) i Budućnost (Crna Gora). Evropske snove poslije prvog kola prestali su da sanjaju Čelik i Lovćen iz Crne Gore, makedonski Turnovo i Škendija, te Velenje iz Slovenije, koji su izgubili od amatera, poput Mike iz Jermenije ili Lacija iz Albanije.

Srbija je već u drugoj polovini jula ostala samo sa jednim predstavnikom u evropskim kupovima, Partizanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Takav rezultat vjerovatno je i odraz toga što Crvena zvezda zbog suspenzije UEFA nije imala pravo nastupa ove sezone, ali je činjenica da srpski fudbal iz godine u godinu tone sve dublje. Nekada su vječiti rivali punili stadione protiv Milana, Lacija, Njukasla, Bajerna, Arsenala..., a sada publika u Srbiji strepi od Šerifa, Omonije, AEL-a, Trenčina... 

Ove sezone svi predstavnici Srbije zapeli su u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Osim za nacionalne bodove, uzalud su bile pobjede Vojvodine protiv Trenčina (3:0) i Čukaričkog u Austriji protiv Grodiga (2:1), pošto su prve mečeve izgubili sa po 0:4. Jagodina je imala najviše šansi za prolaz, ali je poslije 0:0 u Klužu izgubila na domaćem terenu sa 0:1, iako je bila mnogo bolja ekipa i propustila zrelije šanse.

Takav rasplet za sada je donio Srbiji samo 1,5 bodova na listi nacionalnih koeficijenata UEFA, a ukoliko "crno-bijeli" ne naprave veći iskorak u nastavku takmičenja, biće ovo ubjedljivo najslabija sezona u novijoj istoriji srpskih klubova. Prije samo deset godina Srbija je zauzimala 17. mjesto po nacionalnom koeficijentu, a sada je deset mjesta slabija, sa tendencijom pada. Ranije je uspjehe bilježio Partizan, koji je dva puta igrao i u grupnoj fazi Lige šampiona, te pet puta u Ligi Evrope, koja se nekada zvala Liga UEFA. "Crno-bijeli" su čak u sezoni 2004/05. "prezimili" u Evropi, došli do osmine finala Lige UEFA, gdje su zaustavljeni od CSKA iz Moskve. U posljednjih deset godina Crvena zvezda je dva puta igrala u grupnoj fazi Lige Evrope.

Mnogo bolji učinak nisu napravili ni klubovi iz BiH. Od četiri predstavnika na početku sezone, samo je Sarajevo ostalo na evropskoj sceni. Ekipa sa "Koševa" uspjela je da nadoknadi 0:1 iz prvog meča protiv Haugesunda, slavila je u Norveškoj sa 3:1 i zakazala duel protiv grčkog Atromitosa.

Da nije bilo klubova iz BiH i Crne Gore, pitanje je da li bi Slovenija i Makedonija uopšte još uvijek imale predstavnika. Naime, Maribor je izbacio Zrinjski, pošto je poslije 0:0 na "Pecari" slavio sa 2:0 i plasirao se u treće kolo kvalifikacija za LŠ, dok je u Ligi Evrope Metalurg bio bolji od Željezničara. Takođe, u prvom kolu ovog takmičenja Čelik iz Nikšića ponižen je već u prvom kolu, izgubivši od Kopra ukupnim rezultatom 0:9, ali je i Kopar završio takmičenje u idućoj rundi od Nefčija iz Bakua.

Mnogo bolja situacija je u Hrvatskoj. Dinamo je rutinski savladao Žalgiris i protiv Alborga će biti favorit da prođe u plej-of za Ligu šampiona, dok su Rijeka, Hajduk i Split preskočili prepreke i igraće u trećem kolu LE. Ovakvi rezultati sigurno će donijeti napredak Hrvatskoj na listi i ne bi bilo čudo da za nekoliko godina njihov šampion bude nosilac u plej-ofu za Ligu šampiona, ili Ligu Evrope.

UEFA koeficijenti

 

21. Hrvatska        16.625

27. Srbija   11.125

28. Slovenija       9.625

36. BiH       5.750

38. Crna Gora      4.875

39. Makedonija     4.750

 

 

Rezultati eks-ju klubova

Srbija

Liga šampiona

Partizan - Toršavn 3:0, 3:1

Liga Evrope

Vojvodina - Trenčin 0:4, 3:0

Jagodina - Kluž 0:0, 0:1

Čukarički - Grodig 0:4, 2:1

 

BiH

Liga šampiona

Zrinjski - Maribor 0:0, 0:2

Liga Evrope

Sarajevo - Haugesund 0:1, 3:1

Široki Brijeg - Mlada Boleslav 1:2, 0:4

Željezničar - Metalurg S. 2:2, 0:0

 

Hrvatska

Liga šampiona

Dinamo - Žalgiris 2:0, 2:0

Liga Evrope

Rijeka - Ferencvaroš 1:0, 2:1

Hajduk - Dandalk 2:0, 2:1

Split - Mika 2:0, 1:1

 

 

Slovenija

Liga šampiona

Maribor - Zrinjski 0:0, 2:0

Liga Evrope

Gorica - Molde 1:4, 1:1

Velenje - Laci 1:1, 1:2

Kopar - Nefči 2:1, 0:2

 

 

Crna Gora

Liga šampiona

Sutjeska - Šerif 0:2, 0:3

Liga Evrope

Budućnost - Omonija 0:2, 0:0

Lovćen - Željezničar 0:0, 0:1

Čelik - Kopar 0:4, 0:5

 

Makedonija

Liga šampiona

Rabotnički - Helsinki 0:0, 1:2

Liga Evrope

Škendija - Zimbru 2:1, 0:2

Turnovo - Čikura 0:1, 1:3

Metalurg S. - Santa Koloma 3:0, 2:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana