12 величанствених

Б92
12 величанствених

Седми пут у свега 16 дана кошаркаши су обрадовали нацију.

Остао је још само један корак да добију званичну награду за оно што они већ јесу – шампиони.

Тим Александра Ђорђевића је опет надмашио сам себе, одиграо још један сјајан меч и реванширао се једином тиму који га је савладао на Евробаскету.

Тачније, "Орлови" су показали "Зборнаји" да само није био њихов дан тог 2. септембра када су поражени 75:72 у Улкер арени.

Сада, пред више од 5.000 гледалаца у Синан Ердем Дому, дозволили су Русима да поведу само једном, 6:5, а та предност трајала је укупно 26 секунди. Све остало вријеме водила је Србија.

Оно што је било потребно да се уради, оно што се наглашавало као кључ успјеха "Орлови" су урадили скоро беспријекорно.

Богдановић је опет водио своју "хорду" и погађао када је било најпотребније, Марјановић доминирао у рекету, Мачван командовао одбраном у којој су Богдан, Лучић и Милосављевић потпуно избацили из игре у првом полувремену можда и МВП овог шапионата Алексеја Шведа који је поене скупљао искључиво захваљујући слободним бацањима.

"Баш сам га ухапсио", нашалио се Гаги на констатацију новинара да је сјајно чувао Шведа, који је меч завршио са 33 поена. Али када су "Орлови" правили кључну разлику, најплаћенији играч Европе није могао да мрдне.

Тако су "Орлови" наставили да раде оно о чему селектор Ђорђевић прича од старта шампионата, унапређују своју игру, доминирају у одбрани и лагано комбинују у нападу, подижу самопоуздање, надограђују свој шампионски дух.

По завршетку меча смо добили још један доказ да овај тим има једно срце. Свих 12 играча се окупило на центру уз стручни штаб, а прикључили су им се и челници КСС Предраг Даниловић и Дејан Томашевић и послали још једну поруку ривалима да морају да их се плаше.

Разговори са медијима су била посебна прича. Дали су себи одушка и урлали разне победничке покличе кроз микс зону, а док један даје изјаву, други га грли, а трећи љуби, четврти лупа ћушке.

Нарочито су спектакуларни били Лучић и Милосављевић. Кумовски су заједно изашли пред новинаре и након што су се изљубили одговарали на питања. "Идееееееемо!", закључили су углас.

Сијенку на још једну велику побједу бацила је само незгодна повреда Стефана Јовића. Стартни плејмејкер је искренуо скочни зглоб крајем трећег периода, а упркос великом напору медицинског тима није успио да се врати у игру.

Брине то што је храмао уз болан израз на лицу док је провјеравао да ли може да се максимално ослони на ногу. Селектор је такође истакао да је забринут, али ћемо коначну дијагнозу добити вјероватно током суботе поподне.

Надамо се најбољим вијестима јер би Јовићев изостанак умногоме умањио шансе Србије да освоји злато у Истанбулу. Без обзира што су Ђорђевићеви момци способни да надокнаде било који изостанак, Јовић је један од кључних фактора у српској "машинерији", а још важнији је за Словенију чије је најјаче оружје управо спољна линија.

"Они су апсолутни фаворити", била је једна од првих ствари које је рекао селектор Ђорђевић послије побједе над Русијом. Човејк звани "финале" зна шта је потребно да његов тим уђе у меч у најбољем могућем стању – без притиска.

Сада је пред "Орловима" слободан дан, који ће вјероватно по већ устаљеном ритму искористити за максималан опоравак и пуњење батерија за оно што би могло бити круна величанствене Ђорђевићеве ере.

Послије финала Светског првенства и Олимпијских игара, Србија се бори за злато и на трећем великом такмичењу. У прва два смо поражени, оба пута од САД. Ред је за трећу срећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана