ПРЕДСТАВЉАМО: Никола Бјелајац, кандидат Пливачког савеза РС: Година богата рекордима

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО: Никола Бјелајац, кандидат Пливачког савеза РС: Година богата рекордима

Бањалука - Другу годину заредом Никола Бјелајац приједлог је Пливачког савеза Републике Српске, а у свом премијерном појављивању заузео је друго мјесто.

Година иза њега била је веома успјешна, а посебно се издваја наступ у финалу Медитеранских игара одржаних у Тарагони гдје је на 50 метара слободно поставио рекорд БиХ (22,84 секунди) којим је испунио норму за Свјетско првенство 2019. године у Јужној Кореји. У трци 100 метара слободно заузео је десето мјесто и такође изборио СП.

- Најбољи резултат сигурно је финале Медитеранских игара у којем сам оборио рекорд БиХ. Такође, један од бољих резултата је прво мјесто на такмичењу свих факултета америчке савезне државе Индијане (Indiana intercolligion) гдје сам био први на 50 и 100 слободно на шта сам посебно поносан - изјавио је Бјелајац.

Већ годину студира и плива на Универзитету Пардју, а проглашен је за најбољег пливача јануара 2018. у САД у топ 10 дивизији, која је састављена од десет савезних држава и више од 20 факултета. Прва мјеста у дисциплинама 50 м и 100 м слободно освојио прве седмице по доласку у САД, а такмичење је одржано на Хавајима.

- Тренирање у САД битно се разликује од онога што сам до сада радио и испочетка је било прилагођавање, али од прије два мјесеца ушао сам у систем и све сам бољи. Наравно да то одмах не може да буде примијећено па је потребно вријеме и одмор како би се дошло до изражаја, али резултати са тренинга су значајно бољи - казао је Бјелајац.

Вишеструки републички и државни првак, рекордер у јуниорској и апсолутној категорији норму за Свјетско првенство у малим базенима (Гвангжу 2019, 22,44 секунде) испливао је у Копенхагену.

- Планови за идућу годину везани су за одлазак на Свјетско првенство са новим нормама које, надам се, да ће бити нови рекорди БиХ, а на Свјетском да помјерим те границе још више и наравно да испливам олимпијске норме - додао је Бјелајац.

Признање и част

Номинацију матичног Савеза види као признање за велика одрицања.

- Када те Савез предложи то је велика ствар и хвала им на томе као и “Гласу” који ме прошле године изабрао као другог. Вјерујем да сам својим резултатима ове године оправдао то повјерење и главни спортски циљ ми је да за двије године будем у полуфиналу Олимпијских игара у најатрактивнијој дисциплини 50 метара слободно - рекао је Бјелајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана