ПРЕДСТАВЉАМО … Давид Станишић, кандидат Теквондо савеза: Никада нисам зажалио због свог избора

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО … Давид Станишић, кандидат Теквондо савеза: Никада нисам зажалио због свог избора

ПРЊАВОР - Члан Теквондо клуба Прњавор Давид Станишић приједлог је Теквондо савеза Републике Српске у традиционалној акцији “Гласа Српске” - Избор десет најбољих спортиста РС.

У јуну ове године на шампионату Републике Српске одржаном на Палама освојио је прва мјеста у дисциплинама спаринг и тул (борба са замишљеним противником), у категорији до 92 килограма.

Исти успјех поновио је четири мјесеца касније на првенству БиХ у Сарајеву, гдје је поново био неприкосновен, овога пута у категорији преко 85 кг. На оба ова такмичења проглашен је за најуспјешнијег сениора.

Рођен 3. фебруара 2000. године у Бањалуци, Давид се теквондоом почео бавити са непуних осам година у матичном ТКД Прњавор, а сада је већ носилац црног појаса. Како сам каже, као дијете, за разлику од огромне већине својих вршњака, интересовали су га искључиво мотори и борилачке вјештине.

- Како је мотоциклизам изузетно скуп спорт, а у Прњавору је било доста прилика да се бавим неком од борилачких вјештина, одлука и није била тешка, а избор је пао на теквондо. И нисам зажалио! На први тренинг ме је, ако се добро сјећам, одвела мајка. Искрено, на почетку нисам ни знао шта је у  питању, али сам већ послије неколико тренинга почео да схватам правила и о чему се ту у ствари ради, свидјело ми се и, ето, остао сам до данас - присјетио се Станишић својих почетака.

Није Давид дуго чекао до свог првог великог резултата. У Кули је 2009. године освојио титулу пионирског првака Србије у формама.

- Тај мој први успјех, та титула првака Србије, био ми је огромна мотивација да наставим са тренинзима и добрим резултатима. Такав рад донио ми је касније много успјеха и морам бити задовољан каријером. Међутим, пандемија вируса корона је у посљедње двије године проузроковала да се многа такмичења не одрже, па сви једва чекамо када ће јој доћи крај - нагласио је Станишић.

Никада у проблему

Неписано правило свих активних такмичара у борилачким вјештинама, којег се и Давид држи, јесте да у приватном животу не упражњавају своје вјештине.

- Морам да кажем да никада за својих 14 година бављења овим спортом нисам дошао у ситуацију да на дјелу употријебим оно што сам научио на тренинзима. И иначе избјегавам да се конфронтирам у друштву или да изазивам кавгу, једино уколико бих процијенио да сам баш угрожен, онда не бих претјерано размишљао - нагласио је Давид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана