ПРЕДСТАВЉАМО … Божидар Вучуревић, кандидат Џудо савеза Републике Српске: Освојени први бодови за олимпијску норму

 Дарко Пашагић
ПРЕДСТАВЉАМО … Божидар Вучуревић, кандидат Џудо савеза Републике Српске: Освојени први бодови за олимпијску норму

БАЊАЛУКА - Требињски џудиста Божидар Вучуревић трећу годину заредом предложен је од матичног савеза као кандидат за Избор десет најбољих спортиста Републике Српске.

У избору за 2020. годину нашао се на деветом мјесту најбољих спортиста, прошле године није био у одабраном друштву, а сада се нада да ће се 12. децембра опет наћи на сцени концертне дворане Банског двора.

- Вјеровао сам да ће 2022. година бити још резултатски успјешнија за мене, али није тако било. Наиме, пред крај прошле године сам зарадио повреду рамена и прве прогнозе су биле да ћу одсуствовати осам мјесеци. Међутим, вратио сам се послије четири, али послије неколико такмичења услиједила је нова повреда. На срећу тада сам одсуствовао мање - рекао је Вучуревић, који ће 18. јануара прославити 22. рођендан.

Иако је прошле године планирао да наступи на више турнира на којима се сакупљају бодови за олимпијску норму, није било баш тако.

- Успио сам да наступим само на гренд слему у Анталији, гдје сам био девети што ми је донијело 200 првих бодова за олимпијску норму. Да би се квалификовао за Игре у Паризу 2024. године треба отприлике да сакупим 1.500 бодова, а побједа у турском граду на овом турниру вриједјела је 600. Бодови се сабирају и у обзир долазе сви резултати из друге половине 2022, цијела 2023 и прва половина 2024. године, тако да још има доста времена и турнира да се пропуштено надокнади - наставио је Вучуревић, који наступа у категорији до 81 килограм.

И ове године био је без премца у Републици Српској и БиХ, а освојио је и двије медаље на првенству Балкана.

- Пошто сам био излазно годиште био сам првак РС и БиХ и у конкуренцији јуниора и код сениора. На првенству Балкана у Бугарској освојио сам злато у екипној и сребро у појединачној конкуренцији. Освојио сам и пето мјесто на Медитеранским играма у Алжиру. Све у свему није лоше, али је могло и боље - додао је Вучуревић, који је у години на измаку био и учесник Европског првенства у Бугарској, свјетског шампионата у Узбекистану, као и Европа купа у Дубровнику.

Факултет

Вучуревић већ трећу годину борави у Бањалуци гдје студира на Факултету безбједносних наука.

- Уписао сам трећу годину, за сада иде све по плану. Успјешно усклађујем учење, тренинге и одласке на такмичења. Пошто сам далеко од куће, не могу да тренирам у матичном клубу Леотару, али то ми не смета. Радим заједно са некадашњим чланом Џудо клуба Борац Павлом Шолаком, који ми је спаринг партнер и који ми је највећа подршка у Бањалуци - нагласио је Вучуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана